Türk Standartları Enstitüsü, İstanbul’da 2 olmak üzere tüm illerde özel sektör tarafından Araç Kontrol Merkezleri’nin kurulması ve 36 ay boyunca işletmesinin yapılması işi için ihaleye çıktı. Isparta Araç Kontrol Merkezi altyapı şartlarının sağlanması ve işletmesi işi için belirlenen muhammen bedel 85 bin 108 TL.

Tüm Türkiye’de TÜVTÜRK modeli ile gerçekleştirilen araç vize hizmetlerinin bir benzeri de TSE tarafından hayata geçiriliyor. Türk Standartları Enstitüsü’nün sızdırmazlık, montaj tespit, araç uygunluk kontrolleri ile ambulans araç muayenesi ve tadilatı yapılmış araçlarda gerekli görülen uygunluk kontrolleri özel sektör tarafından illerde kurulacak Araç Kontrol Merkezleri’nde gerçekleştirilecek. TSE, İstanbul’da 2, diğer illerde birer olmak üzere Araç Kontrol Merkezleri’nin 36 aylığına altyapısının oluşturulması ve işletilmesi işi için 1 Kasım’da ihaleye çıkıyor. Isparta Araç Kontrol Merkezi altyapı şartlarının oluşturulması ve işletme yetkisi için belirlenen muhammen bedel 85 bin 108 TL.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan ilan metninde işin tanımı şöyle yapıldı:

“Türk Standartları Enstitüsü, kuruma çeşitli bakanlık ve/veya kurumlarca detayları işin teknik şartnamesinin 2.maddesinde verilen yönetmelik, protokol vb. yöntemle verilmiş ve verilecek olan işlerle ilgili araç kontrol hizmetlerinde, TSE uzmanının ilgili kontrolleri yapması için illerde Araç Kontrol Merkezlerinin 36 aylığına gerekli alt yapı şartlarının sağlanması ve bu tesislerin işletme işine ilişkin ihale.

Araç Kontrol Merkezlerinde LPG/CNG/LNG sızdırmazlık kontrolü ve montaj tespit kontrolü, ADR araç uygunluk kontrolü, ambulans araç muayenesi, tadilat yapılmış araçlardaki gerekli görülen uygunluk kontrolleri vb. işlemlerin bir kısmı ya da tamamı yapılacaktır. TSE tarafından tahsis edilen uzmanlar vasıtasıyla ilgili araç kontrolleri gerçekleştirilecektir. TSE, işletme ile ilgili gider ve faaliyetlere karışmayacaktır.”

TSE, Araç Kontrol Merkezleriyle ilgili amaç ve hedefini ise şöyle açıkladı:

Amaç:  

Otomotiv Sektöründe  ''Trafik ve Araç'' güvenliğinin arttırılması,
''Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik'' kapsamında Onay Kuruluşu olarak Enstitümüzce gerçekleştirilen münferit araç tadilat projelerinin onayı ile gerçekleştirilen tüm tadilatların (seri, münferit, sınırlı) proje kontrolleri ile birlikte bu araçların gerekli muayeneleri yapılarak uygunluğunun raporlanması,
Türkiye genelinde ''Otomotiv'' sektöründe hizmet sunabilecek altyapının tahsisi,
Türkiye Karayolu Taşıt Güvenliğinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Hedefi:

Ülke genelinde otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu gerekli muayene altyapısının sağlanması,
Trafik ve taşıtlara hizmet vererek yol güvenliğinin arttırılması,
Türkiye’ye Otomotiv sektörü temelinde değer katmaktır.”