Küçücük bir problemde kırıkçı ve çıkıkçıdan şifa aramaya gidenler, el-kol, bacak ve ayağının kesilmesine kadar giden felaketlerle karşılaşıyor. 

Özel Isparta Hastanesi Ortopedi ve Tavrmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Bozdağ, "Türkiye'de hastalara müdahale hakkı kanunla sadece tıp doktorlarına veriliyor. Ama bakıyoruz her tarafta kırıkçı-çıkıkçı, bel çekiciler var. Ama bunları denetleyen, 'sen kimsin' diyen yok" diye yakındı. 

Özel Isparta Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Merkezi'nde 5 ay önce göreve başlayan 40 yıllık hekim Opr. Dr. Gökhan Bozdağ, Türkiye'nin en büyük halk sağlığı problemine dikkat çekti. Türkiye'de yasaların hastalara müdahale hakkını sadece tıp doktorlarına verdiğini belirten Opr. Dr. Bozdağ, kırıkçı ve çıkıkçılar ile bel fıtığı çekicilerinin sağlığın en büyük sorunu olduğunu söyledi. Devletin, medyanın ve vatandaşların kırıkçı ve çıkıkçılara karşı hoşgörülü davranmasından yakınan Bozdağ, küçücük bir problemi el-kol, ayak-bacak kesilmesine kadar büyük bir felakete uğrayan hastalar ile karşılaştığına dikkat çekti. 

Özel Isparta Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökthan Bozdağ, kırıkçı ve çıkıkçıların kendi alanındaki en büyük sorun olduğunu söyledi. Üniversite mezunlarının kırıkçı ve çıkıkçıya başvurmasına bir anlam veremediğini kaydeden Bozdağ, şöyle konuştu: 

OLACAK İŞ DEĞİL NASIL GİDERLER? 

"Kırıkçı ve çıkıkçılar bizim için en önemli sorun. Üniversite mezunu öğretmen olsun, subay olsun, üst kalifiye eğitimli kişilerin sık sık kırık ve çıkıkçıya gittiğini görüyoruz. Kendisini ya da bir yakınını götürüyor. Sonra bize geliyorlar ben bunları duyunca 'yuh' diyorum. Olacak iş değil. Türkiye'de hastalara müdahale hakkı kanunla sadece tıp doktorlarına veriliyor.

Ama bakıyoruz her tarafta kırıkçı-çıkıkçı, bel çekiciler var. Halkta hoş görü var. Hastanın ayağına bir şey olsa kesilmeye kadar gider. Halk bunlardan şikayetçi olmuyor. Ama doktor küçük bir hata yapsa medya en başta bize savaş açıyor. Hastaneyi linç ediyorlar. Kırıkçı ve çıkıkçıların üzerine gidildiğini hiç görmedim. Bize gelen çok vaka var. Mahvetmişler, artık geriye döndürmek mümkün değil. 

DOLAŞIM SİSTEMLERİ ZARAR GÖRÜYOR SONRA KESMEK ZORUNDA KALIYORUZ 

Kırıkçı ve çıkıkçıların yaptığı müdahale sonucu ortaya çıkan  sorun çok. Adamın ayağında dolaşım sistemleri rahatsızlığı ortaya çıkmış. Elimizden geldiğince müdahale ediyoruz. Bu büyük bir halk sağlığı sorunu. Ben çok hasta gördüm. Çocuğun dirseği çıkmamış. Acilde hastayı görmüşüm ve uygun tedavisini vermişim. Kırıkçıya götürmüşler benim yaptığım şeyi çıkarmış. Özellikle çok sıkı sargı yaptıkları için. Çok sıkı sargı yapıyorlar. Amerikan bezini yumurta sarısı ve tuzla sarıyorlar. 3 gün sonra el felç. Dolaşım bozukluğu, kesmekten başka çareniz yok." 

Dizleriniz için alaturka tuvalet kullanmayın 

Özel Isparta Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Bozdağ, eski tip tuvalet kullanmanın, bağdaş kurarak oturmanın ve yer sofrasında yemek yemenin diz içi bozukluklara neden olduğunu söyledi. 

Özel Isparta Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Bozdağ, yaygın olarak görülen menisküs rahatsızlığının sadece sporcu hastalığı olmadığını söyledi. Ev hanımlarında menisküs ve diğer diz rahatsızlıklarının çok yaygın olarak görüldüğünü belirten Bozdağ, "Menisküs sanıldığı gibi sporcu hastalığı değil. Ev kadınlarında çok daha fazla görüyoruz. Alaturka tuvalet dizleri mahvediyor. Bağdaş kurup yer sofrasına oturma olayı. Ya da ayakların üzerine oturma olayı dizler için hep zarar verici. Dizinde problemle gelen hastalara namazı oturarak kılmasını, alaturka tuvalete (eski tip) oturmamasını, bağdaş kurmamasını, yer sofrasına oturmamasını tavsiye ederim. Tüm bunlar diz içi bozukluklara neden oluyor. Ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yırtıkları, kıkırdaklarda bozulmalara, kireçlenmeye neden oluyor. İleriye safhaya geldikten sonra tedavisi protez amaliyetadır" diye konuştu.