Isparta

ISVAK'TAKİ ELMA PANELİ, BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Isparta Elmacılığı nereye gidiyor?

Abone Ol

 

• TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRÜ DOÇ.DR.MASUM BURAK, ISPARTA’NIN FAHRÎ HEMŞERİSİ İLÂN EDİLDİ
 
• ARALIK/2012’DE BARİDA HOTELS’DE DÜZENLENEN 1.ULUSAL ELMA ÇALIŞTAYI,MEYVESİNİ VERİYOR: ELMA MANİFESTOSUNDAN SONRA BELİRLENEN YOL HARİTASI, EYLEM PLÂNI’NA DÖNÜŞÜYOR…
 
06 Nisan 2013 Cumartesi günü, ISVAK Konferans Salonunda gerçekleşen ve yoğun ilgiyle izlenen “ISPARTA ELMACILIĞI NEREYE GİDİYOR?” konulu Panelde; Elma üreticilerinin zirai mücadele yöntemlerinde bilinçli davranmadıkları, bir sezonda, 20-26 kez ilaçlama yaparak, elma ihracatının önünü tıkamakla kalmayıp,temiz içme suyu rezervuarını zehirledikleri,ayrıca sulak alanların sürdürülebilirliklerini de ortadan kaldırdıkları görüşleri,panelistlerce ortak bir görüş olarak paylaşıldı…
 
 T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr.Masum BURAK,Panelin sunuş konuşmasını yaparken; Aralık/2012’de Isparta Barida Hotels’de gerçekleştirilen 1.Ulusal Elma Çalıştayının önemine değinmiş,üç ayrı salonda elmanın farklı boyutlarda sorunlarının tartışıldığını,bir yol Haritasının belirlendiğini,bunun bir sonuç bildirgesi ile kamuoyuyla paylaşıldığını ve bugün gelinen noktanın ise, EYLEM PLANI olduğunu dile getirdi…
 
Elmanın üretim süreci dahil,hasat ve hasat sonrası yaşanan sorunlar, soğuk zincir,üreticinin bilinçlendirilmesi,erken uyarı sisteminin öneminin üreticilerce iyi kavranması ve dış satımdaki darboğazların aşılması için, politikaların belirlendiğini ve eylem planı ile de uygulamaya sokulacağını dile getiren Genel Müdür BURAK’ın sunuş konuşması,izleyicilerce dikkatle takip edildi ve büyük beğeni aldı…
 
Paneli Yöneten Zeki TARHAN; Genel Müdür BURAK Hocayı,Isparta’nın ve bilhassa Eğirdir’in çok sevdiğini ve kendilerini Isparta’nın fahri Hemşerisi olarak gördüklerini ilan edince, bütün salon alkışlarıyla bu jesti onaylıyordu…
 
                                                                     ***
Panelin açış konuşmasını ISVAK Başkanı Bekir ÇELİK yaptı. Bu Panelin,Isparta Elmacılığının darboğazlarının aşılmasında bir nebze de olsa katkı sağlarsa,sivil toplum örgütü olarak, görevlerini yapmış olmanın mutluluğunu yaşayacaklarını ve Isparta’mızın sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yönden  kalkınması için de sürekli çaba içerisinde olacaklarını dile getirdi ve kürsüyü,Panelin Moderatör’lüğünü yapan TARHAN’a bıraktı.
                                                                   ***
TARHAN, Panelin formatını izah ettikten sonra,tek tek Panelistleri oturma düzenine göre platforma davet etti.İlk sunumu,SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi,(SDÜ eski Dekan ve eski Rektör Yrd.) yaptı.İkinci sunum,MARİM Müdürü İsa EREN,sonra Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Alper ERİTEN ilk turun sunumlarını tamamladılar ve son konuşmayı,Elmacılığı (A)’sından (Z)’sine bilen,elmacılığın Reel Sektördeki Duayeni GÜLBUDAK TARIM Genel Koordinatörü Hasan İNCE yaptı…
                                                                  ***
Prof.Dr.İsmail KARACA; Elma iç Kurduna iki defa atılan ilâcın yeterli olacağını ve en fazla da (5) ilâcın yapılabileceği vurgusunu yapıyor ve şöyle diyordu: “…Attığın ilâç,bize olumsuz olarak geri geliyor…Ürün kaybı olarak,emek kaybı olarak ve son tahlilde,elbette ki zarar olarak…Eğirdir Gölü’nün çevresi,ilâç kutularından geçilmiyor.Suyumuzu da zehirliyoruz. Isparta’da ( 27 ) Adet ERKEN UYARI SİSTEMİ var ve Isparta,bu konuda “ÖNCÜ” durumunda.”
                         
TARHAN bu arada,80’li yılların sonlarında ve 90’lı yılların başlarında (5) yıl Isparta Belediye Başkanlığı yapan Altan Raşit CİVAN’ın bir mesajını, hazurunla paylaştı.CİVAN’ın mesajı şöyleydi: “…89’da Belediye Başkanı olduğum zaman,EĞİRDİR GÖLÜNün çevresi,Elma Bahçeleri ile çevriliydi.O zamanlar,Elma ağaçlarına (7) defa ilâç atılıyordu. Ben,Eğirdir Gölü’nden Isparta’ya bir damla bile içme suyu getirtip, Isparta halkına içirtmedim, temiz içme suyu kaynağını buldum ve (5) yıl boyunca da Eğirdir Gölünden bir damla içme suyu almadım. Bugün bakıyoruz,Elma ağaçlarına 22 defadan fazla ilaç atılıyor ve EĞİRDİR GÖLÜ’nü gün be gün zehirliyoruz…Ve bu suyu Isparta Halkına içiriyoruz…”
                                                                 ***
MARİM (Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü) Müdürü İsa EREN; Toplam (17) Adet Depolama ve Paketleme Tesisinin olduğunu,Depolamada Gelendost ve Eğirdir’in başı çektiğini ve bu durumun,Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.Ürünlerimizin %35’ini kaybettiğimizi dile getiren EREN,Elmanın elle seçiminin standart dışı olumsuzluklar yarattığını,bunun da son tahlilde üreticinin aleyhine sonuçlar doğurduğunu söyledi. 
                                                               ***
Alper ERİTEN; Denizli ile Isparta’yı karşılaştırırken,Denizli’nin Isparta’dan çok çok fazla ihracat yaptığını dile getirdi.Kendi ürünümüzü para ettiremiyoruz diyen ERİTEN, Bizde elma üretiminin,Dünya ortalamasından daha fazla olduğunu ifade ediyor ve şunları söylüyordu: “…Elma Pazarı 7 milyar $. Elmaya ihracat teşviki veren birkaç ülke var.Bizde 50 $/Ton. (2009  ve 2011) İhracat teşviklerini, uygun uzun dönemlere yayalım…İlaçlama, ( 24 ) defa yapılıyor,Ee insaf!!! 180 milyon Ton Dünya üretimi. Türkiye, %3 ihraç ediyor. İhracatta,ilk yirmide bile değiliz. (1)milyar $’lık hedef belirleyelim. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da,yani 2023’de ( 2.5) milyar $’ı hedef alalım…” 
 
                                                              ***
Panelin birinci turunun son konuşmacısı,reel sektörün sesiydi. Ve Hasan İNCE,şunları diyordu: “…Küçük parçalı arazilerle,kaliteli ve verimli üretimi nasıl elde edebiliriz?!!! %35-40 üretim kaybı ile karşılaşıyoruz. ( 5 ) Ton Elmanın yarısını ihraç edemiyoruz!!! EĞİRDİR GOLDEN’i çok önemli. Bizim pazarımız Ortadoğu.”
 
                                                            ***
…Ve birinci tur, Hasan İNCE’nin konuşması ile tamamlandı. 20 Dakikalık ISVAK’ın ikramı için,Panele ara verildi. İkramda; Ankara Simidi,Kaşar Peyniri,Çay ve Lokma Tatlısı vardı. Bu yirmi dakikalık arada,Panelistlerle izleyiciler,Elmadaki sorunları tartışmayı sürdürdüler…Etkinliğin sürpriz ikramı ise,GÜLBUDAK TARIM’ın özel ambalajlı,küp şeklinde tekli kutulara konmuş EĞİRDİR menşeli elmalardı. Ve bütün katılımcılara bu elmalardan ikram edildi. 
                                                            ***
Panelin ikinci turuna geçildi. İkinci tur, 5’er dakika ile sınırlandırıldı. Hak gaspına yol açılmaması için de KUM SAATİ devreye sokuldu.
 
…Ve etkinliğin son bölümü olan Soru-Cevap Bölümü de, 30 dakika ile sınırlandırıldı.Panelistler,izleyicilerin sorularına tatmin edici yanıtlar verdiler…
Tüm konukların ve Panelistlerin genel izlenimi; ISVAK’ın böylesine güzel bir etkinliği gerçekleştirmiş olması,Isparta’mız için, güzel bir kazanım olduğu şeklindeydi…