Isparta

Kosgeb Esnafa Kredi Kullandıracak

Abone Ol

Kosgeb, esnaf ve sanatkârlar ile küçük ve orta boy işletmelere yeni destekler veriyor. Kredi faizlerine kosgeb’in destek olması şeklinde gerçekleşecek uygulama ile 100 bin işletmeye kredi kullandırılması hedefleniyor.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, esnaf ve sanatkârlar ile küçük ve orta düzey işletmelere (KOBİ'lere) yönelik yeni “Kredi Destek Paketi”nin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandığını belirtti. Paket çerçevesinde 100 bin işletmeye toplam 2,5 milyar (eski para ile 2,5 katrilyon) lira tutarında kredi kullandırılmasının hedeflendiğini ifade eden Kaçıkoç, başvuru koşulları ile başvuru yapılacak bankaların önümüzdeki günlerde kamuoyuna ilan edileceğini söyledi.

ITSO Başkanı Kaçıkoç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ayrıca şu bilgileri verdi: “Yeni Kredi Faiz Desteği Programı uygulaması ile kredi faizinin yüzde 75'i KOSGEB, yüzde 25'i ise krediyi kullanan KOBİ tarafından karşılanacak. Verilen kredinin ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı ise aylık eşit taksitler halinde ödemeli olacak. Toplam 12 ay vadeli verilecek kredinin işletme başına üst limiti ise 25 bin lira olacak.” dedi.

UYGULAMA ŞU AN SADECE İMALATÇI KOBİ VE ESNAFLARI KAPSIYOR
Desteklerden şu an itibariyle sadece imalatçı KOBİ ve esnafın yararlandırılacağını söyleyen Kaçıkoç, “imalatçı olmayan ticaret ve hizmet KOBİ’leri ile yine imalatçı olmayan esnaflara yapılacak uygulamanın koşullarının Bakanlıkça en kısa sürede, hatta Ekim ayı içersinde açıklanması bekleniyor” dedi. “Bu yönetmelik çıktığında her tür esnaf ve KOBİ’nin destek alabilecek” diyen Kaçıkoç, “Şuan desteklerden yararlanmayı düşünen imalatçı esnaf ve KOBİ’ler yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerinin finansman amacı ile bu krediden yararlanabilecekler” dedi.

VERGİ VE SGK BORCU BU DESTEKLE ÖDENEBİLECEK
Ayrıca ITSO Başkanı Kaçıkoç’un açıklamalarına göre, getirilen yeni uygulama sayesinde vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan esnaf ve KOBİ’lerin alacağı krediden mahsuplaşma yöntemiyle borcunu ödeme imkânı olacak

KOSGEB VERİTABANINA KAYITLI OLMAK ŞART
Desteklerden yararlanmak isteyen KOBİ’lerin mutlaka KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kaçıkoç, “bu kayıt işlemi Odamız bünyesinde çok kısa sürede tamamlanan basit bir işlem. Lütfen kaydını yaptırmayanlar 12 Ekim 2009 Pazartesi gününden itibaren KOSGEB birimimize gelerek güncellemelerini hemen yaptırsın ve bu imkânlardan yararlanmaya hak kazansın” dedi.  

KADIN GİRİŞİMCİYE ÖZEL KREDİ
‘Yeni Kredi Destek Paketi’nin en önemli yanlarından birinin de kadın girişimcilerin ekstra teşvik edilmesi olduğunu ifade eden Kaçıkoç, “işletme sahibinin kadın olması halinde, işletme başına kredi üst limitinin 30 bin lira olacağını” söyledi.

KREDİ GARANTİ FONU BU SÜREÇTE DEVREDE OLACAK
Teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirten Kaçıkoç, Kredi Garanti Fonu'nun şartlarının bu programlardan yararlanacak KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını bildirdi.