Veledrom nedir

Foçalı taekwondocudan 'altın' başarı Foçalı taekwondocudan 'altın' başarı

Bisikletin 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Bisikletin ulaşım ve eğlence amaçlı yaygınlaşması sporu daha da geliştirdi. Velodrom, spor sektörünün adı değil, dağ bisikleti yarışlarının yapıldığı spor tesisinin adıdır.

Bisiklet yarışlarının yapıldığı oval piste velodrome denir. Velodromun 1 halkasının uzunluğu, katı 1000'dir; 250 metre 333 metre veya 500 metredir. En az 7 metre genişliğinde olan parkur, her iki taraftan 12 dereceden 55 dereceye kadar eğime sahip. Bu eğim, virajlarda hızlı dönüşlerde sürücünün kaymamasına yardımcı olur. tsyd.org

Velodrome pistinde yarışlar; 3 farklı disiplinde gerçekleşir: "hız yarışı", "zaman testi" ve "puan yarışı".

 Bireysel sprint yarışlarında iki atlet yarışır. Toplamda 1 km'lik yarış olan 333 metrelik 3 etapta yapıldı. Son 200 metrede şerit değiştiren yarışmacılar diskalifiye edilecektir. Bitiş çizgisini ilk geçen koşucu yarışı kazanır. Çift bisiklet kullanılarak yapılan takım sprint yarışlarına “tandem” denir. Kuralları bireysel sprinttekiyle aynıdır, ancak mesafe 1500 metredir.

 Bireysel zamana karşı yarışta, iki koşucu parkurun zıt uçlarından yarışa başladı. Amaç, yarışı mümkün olan en kısa sürede bitirmek. Dört kişilik takımlar zamana karşı yarışacak. İlk 3'ü bitiren takım yarışı kazanır.

Velodrome puan yarışlarında, 25 yarışmacı 50 km'lik bir mesafe boyunca puanlar için yarışıyor. Dudaklar döner;

 birinci 5 puan,

 ikinci 3 puan,

 üçüncü 2 ve

 dördüncü 1 puan aldı. Son turda puan, puan sayısı ikiye katlanarak hesaplanır.