Isparta Lokantacılar, Kasaplar, Fırıncılar, Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Osman Özgür Tunçbilek, yemek siparişi için kullanılan online platformların esnafı fahiş komisyonlara maruz bıraktığını öne sürerek, “Ya komisyonları düşürün ya da göreve geldiğimizde çekilir, kendi platformlarımızı kurarız” dedi.
Türkiye genelinde binlerce restoran ve küçük işletme, online yemek platformlarının adeta tekelleşmiş komisyon politikalarına isyan ediyor. Komisyon oranlarının yüzde 30’ları aşması, zaten artan maliyetlerle ayakta durmaya çalışan esnafı daha da köşeye sıkıştırdı.
‘ESNAF ÇALIŞIYOR, ONLİNE PLATFORM KAZANIYOR!’
Isparta Lokantacılar, Kasaplar, Fırıncılar, Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Osman Özgür Tunçbilek, gündeme dair yaptığı açıklamada, “Birçok işletme için online yemek platform komisyonları dayanılmaz ve haksız. Yaptığımız ziyaretlerde birçok esnaf arkadaşımız bu durumu dile getiriyor. Online platformlar, kendi dayatma sözleşmelerini, bizim emekçi ve cefakar esnafımıza dayatmaya çalışıyor. Emek veren bir işletmenin kazancının yüzde 30’undan yüzde 40’ından fahiş pay alan online platformları kabul etmiyoruz” dedi.
‘GEREKİRSE, KENDİ KURYE PLATFORMUMUZU KURARIZ’
Online kurye platformlarına karşı seslerini yükselttiklerini vurgulayan başkan adayı Tunçbilek, “Restoran sahipleri, yüksek komisyon nedeniyle kâr etmeyi bırakıp zarar etmeye başladıklarını açıkça dile getiriyor. Bazı esnaf arkadaşlarımız, ‘Biz çalışıyoruz, onlar kazanıyor’ diyor. Hakikaten de öyle… Bu düzen böyle gitmez. Bu olaya ‘Dur’ denmesi gerekiyor. Aksi bir durum devam ederse, göreve geldiğimizde; gerekirse esnafımızla birlikte kendi kurye platformumuzu kurar, online platformlardan çekiliriz. Böylelikle hem esnafımız rahat eder, hem de vatandaş daha ucuza hizmet alır” şeklinde konuştu.
Tunçbilek ayrıca, “Dijital tekelciliğin dayattığı bu komisyonlar kabul edilemez. Küçük işletmeler göz göre göre batıyor” ifadelerini kullandı.