GÜNCEL

Türk-Arap İşbirliği Forumu sona erdi

Abone Ol

Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 4. toplantısının sonunda yayımlanan ortak bildiride, ilişkilerin geliştirilmesinin yanısıra Suriye gibi bazı hassas konulara ilişkin ortak görüşler aktarıldı.

Bildiride Türkiye ile Arap ülkeleri ilişkilerinin geliştirilmesiyle ilgili görüşlerle birlikte, Suriye ve Filistin gibi sorunlara ilişkin ortak görüşler açıklandı. Bildirinin Suriye ile ilgili 19. maddesinde forum katılımcılarının Suriye vatandaşlarına karşı uygulanan şiddet olaylarına ve kan akıtılmasına son verilmesi çağrısında bulunularak, sivillerin korunmasına yönelik acil tedbirler alınması gerektiği vurgulandı. Katılımcı bakanlar, Suriye'de istikrar sağlanması ve ülke birliğinin korunmasının önemine de işaret ederken, yabancı bir müdahale olmaması gerektiğinin de altı çizildi.

Arap Birliği'nin 7438 sayılı kararına atıfta bulunulan bildiride, Arap ülkeleri bakanlarının Türkiye'nin Suriye vatandaşlarına geçici olarak kapılarını açmasından memnun olduğu belirtildi.

Ortak bildiride ayrıca Filistin meselesinin önemine de dikkat çekilirken, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik maddelere yer verildi. Taraflar arasında karşılıklı yatırımların artırılması gerektiği belirtilirken, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği bildirildi.

Ortak bildirinin yanı sıra ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olarak Rabat Girişimi olarak adlandırılan "Kapsamlı ve Sürdürülebilir Arap-Türk Ortaklığı için Rabat Girişimi" belgesi de yayımlandı.