Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlerin cami ile buluşmaları ve ibadete katılımlarını teşvik amacıyla bir projeye daha imza attı. Buna göre; camilerle gençlerin bütünleşmesine vesile olması için camilerde gençlik kolları oluşturulacak. Gençler, söz konusu mekanlarda dini, sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirecekler.

Toplumun her kesiminin dini, manevi, ahlaki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla projeler geliştiren Diyanet, gençler için önemli bir projeyi uygulamaya koydu. Bu kapsamda cami dernekleri ve Diyanet Vakfı bünyesinde gençlik kolları oluşturulacak. Öncelikle merkezi camilerde yapılanmaya gidilecek. Bu bağlamda, sabah namazı buluşmaları, sohbetler, Kur’an-ı Kerim öğrenimi gibi programlar gerçekleştirilecek.

Eğitim, kültür merkezleri ile kamplar yapılacak

Gençlere yönelik eğitim ve kültür merkezleri açılabilecek, kamplar düzenlenebilecek. Kadın ve genç kızların sosyal ve kültürel yönden gelişmelerine yardımcı olmak üzere dini, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunulabilecek. Kadın, aile, gençlik ve çocuk faaliyet merkezleri açabilecekler. Bu faaliyetler gerçekleştirilirken Diyanet İşleri Başkanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapabilecek.

Kadın rehberler de bulunacak

Gençlik kolu kurulan camilerde imkânlar dâhilinde özel alanlar oluşturulabilecek. Cami görevlilerinin gözetimi ve rehberliğinde faaliyetler yürütülebilecek. Genç kızlara yönelik yapılacak çalışmalar, gençlik kolları ile müftülükçe görevlendirilen kadın Kur’an kursu öğreticilerinin rehberliğinde gerçekleştirilecek.

Her gençlik kolu kendi camisinden sorumlu

Her gençlik kolu kendi camisi bünyesinde faaliyet gösterecek. Sabah namazı buluşması, ilmihal, hadis, tefsir dersleri yapılacak. Sosyal aktiviteler organize edilecek. Futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi gibi turnuvalar düzenlenecek.

Üyelik sistemi olacak

Gençlik kolları, üyelik sistemine göre yapılandırılacak. Ancak üyelerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Gençler sosyal sorumluluk bilinciyle gönüllük esasıyla hareket edecek. Üye gençler kendi aralarında başkan, başkan yardımcısı, eğitim sorumlularını kendileri seçebilecek. Her camide oluşturulan gençlik kolları için bir logo tasarımı yapılacak. Üye olan gençlere üyelik kartı verilerek gençlerde aidiyet duygusu oluşturulmaya çalışılacak.

“Camilerimizin geleceği bu mekânlara bağlı genç gönüllerin varlığı ile yakından ilintilidir…”

Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, gerçekleştirilecek uygulamanın gençleri dini istismar eden yapılanmalardan koruyacağını ifade etti. 2014 yılında Camiler Haftasının temasının Cami ve Gençlik olduğunu söyleyen Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu temanın süreç içerisinde bir aktiviteye ön ayak olması camilerimiz için önemli bir hedefti. “Geç kalma genç gel”  hedefiyle çıktığımız bu çalışmayla camilerimizi gençlerle ihya ve imar edelim. Modern zamanların türlü hengâmeleriyle zihin ve gönül dünyasının berraklığını kaybetmeye yüz tutmuş genç dimağları caminin huzur veren iklimiyle mamur kılınması temel amacımızdır. Camilerimizin geleceği bu mekânlara bağlı genç gönüllerin varlığı ile yakından ilintilidir. Gencimiz okulunu, evini, yurdunu nasıl sahipleniyorsa aynı zamanda ibadet ettiği mekân olan camiyi de sahiplensin diye arzu ettik. Camilerimizde gençlik kollarının kurulmasıyla gençlerimizin camiye bağlanacağını düşündük. Bizim mabetlerimizin geleceği gençlerimize bağlı. Anadolu’muzda, dini kodlarımızda önemli bir yere sahip olan mabedin yaşaması, var olması için gençlerimizin camiyle beraber olması gerekiyor.

“15 Temmuz’un arka planına bakıldığında gençleri, din bağlamında belirli noktalara evirerek bu ülkeye düşman kılan bir zihniyetin olduğu görülür …”

Yaşamış olduğumuz çağda din üzerinden şiddet ve terörizm üreten, toplumun huzurunu bozmaya çalışan; ülkeye, bayrağa, vatana bakışı farklı noktalara çeviren birçok zihniyetin olduğunu görmemiz mümkün. Bunun en belirgin örneğini çok yakın zamanda yaşadık. 15 Temmuz’un arka planına bakıldığı zaman bu ülkenin gençlerini, Anadolu'nun evlatlarını din bağlamında belirli noktalara evirmek suretiyle bu ülkeye düşman kılan bir zihniyetin olduğunu görmekteyiz. Hangi yapı olursa olsun eğer insanı insana düşman kılıyorsa, insanı anne-babasına, ülkesine, yaşamış olduğu toprağa düşman kılıyorsa bu noktada bizim doğru ve hakikati o insanlara sunmamız gerektiği kanısındayım.

FETÖ raporunda yer aldı

Din İşleri Yüksek Kurulu’nca hazırlanan “Dini İstismar Hareketi FETÖ/PDY” raporunda; “Dini ve maneviyatı kirletmekten kaçınmayan bu hain saldırı neticesinde pek çok vatandaşımızın bilhassa genç nesillerin maneviyatını derin bir bunalım ve çıkmaza sürükleme potansiyelini bertaraf etmek için özel çalışmalar yapılacak ve yayınlar gerçekleştirilecektir. Sanal âlemin kıskacında her türlü illegal ve zararlı etkilere açık olan milyonlarca gencimizin dinî, ahlakî ve millî değerleri donanmaları yolunda başta MEB, DİB olmak üzere tüm yetkili kurum ve merciler acil eylem planları yaparak gerekli somut adımları atmalıdır. Bu çerçevede DİTİB tecrübesinde olduğu gibi camilere bağlı “Gençlik Kolları” oluşturulmalı; il ve ilçelerde “Gençlik Rehberi” adıyla yeterli kadrolar ihdas edilmeli ve bu rehberler aracılığıyla DİB ideal bir gençliğin yetiştirilmesinde gerekli desteği vermelidir” denildi.