ANKARA-NİĞDE OTOYOLU BU GÜN HİZMETE AÇILIYOR

Bakan Karaismailoğlu, Ankara-Niğde arasında mevcut yol ile 4 saat 14 dakika süren seyahat süresinin açılışı yapılacak otoyol ile 2 saat 22 dakikaya düşeceğini belirterek, “Bu proje hem ekonomik hem de sosyal anlamı ile çok önemli bir proje. Otoyol güzergah üzerindeki şehirleri bağlayacak, ticaretini ve ekonomisini büyütecek. Ayrıca bu proje sayesinde vatandaşlarımız her yıl 885 milyon lira zamandan tasarruf etmekle kalmayacak, yıllık 127 milyon 551 bin litre yakıttan da tasarruf edecek. Yatırım ile her yıl ülkemiz 1 milyar 628 milyon lira katkı sağlayacak. Otoyolumuz sayesinde havamız daha temiz olacak, karbon salınımı yıllık 318 milyon 240 bin kilogram azalacak” dedi.

TÜRKİYE'NİN EN GÜVENLİ VE AKILLI YOLU

Ankara-Niğde Otoyolu'nun Türkiye'nin en akıllı yolu olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, otoyolun yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleri altyapısı ile birlikte kurulduğunu açıkladı. Sistem sayesinde otoyolun tek bir ana kontrol merkezinden yönetilebileceğini, yol güvenliğinin en üst seviyede olacağını bildiren Karaismailoğlu, Akıllı Ulaşım Sistemi kontrol merkezinden yönetilecek olan işlemlerin önemi dikkate alınarak sunucu sistemlerinin iki ayrı noktada yedekleneceğini ve işlemlerin kontrolünü sağlayan sistem yazılımının yerli ve milli olarak tasarlandığını da belirtti. Merkezi kontrol yazılımının aynı zamanda olay algılama yazılımı ile entegre çalışarak sistemdeki tüm bilgileri toplayacağını ve toplanan bilgilerin yapay zeka ve makine öğrenimi sistemleri ile derleneceğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Sistemimiz, otoyolda oluşan tehlikeli, kaza ve trafik gibi durumlara göre gerek operatörler gerek sürücüler uyarılacak şekilde tasarlandı. Operatörlerin bu çoklu cihaz, kamera, görüntü ve alarmlar içinde insan hatasını en aza indiren bir yapay zeka otomasyon mantığında rahatlıkla sistemleri kontrol edebilmesini sağlayacağız” dedi.

ISPARTA OTOYOLLARDA UNUTULDU

Isparta'da otoyol hayalleri Eğirdir ve Sav otoyolları ile başladı. Isparta halkı başlayan çalışmalarla Konya ve Antalya otoyollarının kısa sürede biteceğine inandı. Yüklenici firmanın Eğirdir ve Sav yollarını yaklaşık 6 yıl hatasından kaynaklı yama yapmasıyla Isparta otoyolda yerinde saydı.

YOL YİNE YARILDI

Isparta-Antalya karayolunda yine asfalt yarılması meydana geldi. Dereboğazı yolundaki çalışmaları unutan Isparta halkı, yapılan çalışmalarında bozulmasına artık tepki vermiyor.

ASKERİYE ÖNÜNDE YOL DARALTILDI

Sadece Haber32'nin gündeme getirdiği Migros kavşağı askeriye önündeki otoyolda genişletme çalışması yapılması gerekilirken yol daraltıldı. Isparta halkı başka illerde genişleyen yolların Isparta'da daraltılmasına ''asfalttanmı kısılıyor'' tepkisi verdi. 

ISPARTA'DA HIZLI TREN VE OTOYOL PROJELERİ HAYALLERDE KALDI

2020 yılında sadece adı kalan çalışmaların Isparta ekonomisine zararı büyük. Isparta-Konya otoyolu ve Isparta-Antalya otoyollarının yapılması ve Isparta ekonomisine büyük katkı verecek hızlı tren projesi de ne zaman yapılır  bilinmiyor.