Bereketli Bir Sezon Geçirdik

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sezonun başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketli geçtiğini belirtti. Halkın sofralarındaki balık ihtiyacını rahatlıkla karşıladığını ve ihracata da yoğun olarak konu olan avcılık ürünleriyle ülkeye döviz girdisi sağlandığını söyledi.

Kıyı Balıkçıları Yasaktan Muaf

Bakan Yumaklı, 15 Nisan'da başlayacak olan denizlerdeki av yasağının endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri (gırgır ve trol) kapsayacağını, ancak kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçıların bu yasaktan muaf olduğunu ve avcılık yapmaya devam edebileceklerini ifade etti.

Uluslararası Sularda Avcılık İzinleri

Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor

Bakanlıktan izin alınarak kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapılacağını da belirten Bakan Yumaklı, bu dönemde ekonomik faaliyetlerini sürdürmek isteyen balıkçıların bakanlıktan izin alarak ve belirlenen kurallara uymak şartıyla avcılık yapabileceklerini vurguladı.

Denetimler ve Cezalar

Bakan Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl toplam 171 bin 219 denetim gerçekleştirildiğini, kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konulduğunu ve 6 bin 527 kişi ile iş yerine toplam 74 milyon 12 bin 121 lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca kurallara uygun olmayan 78 gemiye el konulduğunu ve mülkiyetlerinin kamuya geçirildiğini açıkladı.

Yeni Sezon İçin Yeni Kurallar

Bakan Yumaklı, önümüzdeki sezon için TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'ndan gelecek rapor, iklim değişikliği ve sektörel gelişmeler göz önünde bulundurularak bilimsel ve teknik tavsiye kurulu tarafından hazırlanan raporlar dikkate alınarak sürdürülebilirlik temelli yeni kuralların uygulanacağını belirtti. Balıkların üreme ve büyüme dönemlerinde getirilen yasaklara uyulmasının balık ve balıkçıların geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi