Yeni yılın başlamasıyla birlikte otomobil sektöründe bir dizi değişiklik yaşandı. Hem zam hem de indirim haberleri ile dolu olan piyasada, alıcılar için doğru zamanı belirlemek önemli hale geldi.

Stok Durumu ve İndirimler: İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel'e göre, 2023 yıl sonu kampanyaları ve uygun finansman destekleri nedeniyle ağustos ayında başlayan indirimler, özellikle bazı modellerde stok azalışına neden oldu. Ocak 2024 itibarıyla, 2023 model stokları bazı modellerde azaldı, ancak bazılarında şubat/mart aylarına kadar devam edebilir.

Isparta’da göçmen kaçakçılığı operasyonu.. Isparta’da göçmen kaçakçılığı operasyonu..

Kampanyaların Süresi: Ertemel'e göre, kampanyalar genel olarak her marka ve modelde uygulanıyor. Ancak stokları düşen modellerde kampanyaların sonlandığı ve liste fiyatlarında artış yaşandığı gözlemleniyor. Stokları yüksek olan modellerde ise kampanyaların devam ettiği belirtiliyor.

Fiyatlar Üzerindeki Etkiler: Yeni yıl maliyetlerinin artmasıyla birlikte, otomobil fiyatlarının belirli bir oranda yükselmesi bekleniyordu. Ancak Aralık ve Ocak aylarında, markaların birebir müşteri iletişiminde sunduğu ek indirimlerin azaldığı ve bu nedenle fiyatların arttığı görülüyor.

2023 Model Araçlar ve Sipariş Durumu: 2023 yılı başlarında yoğun talep nedeniyle üreticilere yüksek miktarda siparişler verilmişti. Ancak talebin düşmesiyle birlikte, 2023 model stokları 2024 yılına sarktı. Şubat/mart aylarına kadar devam edebilecek stok adetleri bulunuyor. Ancak, küresel olarak otomobile olan ilginin düşmesiyle üretim adetlerinde azalma olabilir.

2023 Model Araç Almak Mantıklı mı? Ertemel, şu anda hem sıfır hem de ikinci el otomobillerde cazip fiyatların bulunduğunu belirtiyor. 2024 yılında fiyatların bir miktar artabileceğini, ancak bu artışın geçmişteki gibi hızlı ve olağan dışı olmayacağını söylüyor. Ayrıca, 2024 model araçların ülkemize girişinin zaman alması ve maliyetlerinin o günkü döviz kuruyla belirleneceği düşünüldüğünde, mevcut fiyatların tüketiciler için daha cazip olabileceğini vurguluyor.

Otomobil almayı düşünenlerin, bütçe ve ihtiyaçları doğrultusunda bu faktörleri göz önüne alarak karar vermeleri öneriliyor.

Haber Merkezi