,25 gram ağırlığındaki çip, elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümünde kullanılıyor. Bu çip, laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapmasına olanak tanıyor.

BİTAM Müdür Yardımcısı ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, çipin uluslararası firmalarca talep gördüğünü belirtti. Birçok ülkeden gelen talepler arasında Silikon Vadisi'ndeki bir firma ve Hollandalı bir analiz cihazı üreticisinin olduğunu ifade etti. Projenin araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Doğan, çipin mikro ve nano dünyada AR-GE çalışmaları yapan laboratuvarlarda vazgeçilmez bir kalibrasyon aracı olduğunu vurguladı.

Üretilen çipin Türkiye'de önceki yıllarda bulunmayan bir ürün olduğunu belirten Doç. Dr. Eker, çipi 100 dolardan ihraç ettiklerini ve uluslararası alanda tanınırlık kazandıklarını ifade etti. Proje ortağı olan firmanın yöneticisi Arda Mungan, çipin piyasadaki analitik cihazların satışını yaptıklarını ve yarı iletken sektöründe adı duyulan firmalardan ilgi gördüklerini söyledi. Çipin yarım gramının 200 dolara satıldığını ve altından daha değerli olduğunu belirtti. Hedef pazarlarının ABD'de Silikon Vadisi, Almanya ve Hollanda gibi yarı iletken sektöründe öne çıkan bölgeler olduğunu açıkladı.

Kırmızı Et Fiyatlarına İndirim Geldi Kırmızı Et Fiyatlarına İndirim Geldi

Proje, sanayi-üniversite iş birliği örneği olup yüksek katma değerli bir ürünün ticarileşmesini sağlamıştır. Üretilen çipin uluslararası alanda talep görmesi, Türk bilim insanlarının ve üniversitelerinin teknolojik yeniliklere katkısını gösteren bir örnektir.