Bu zam, hem özel sektör çalışanlarını hem de memurları doğrudan etkileyecek ve milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Ekonomist Muhammet Bayram, yeni asgari ücret zammını açıkladı ve bu rakam oldukça dikkat çekici.

Osman Sınav'ın Acı Günü Osman Sınav'ın Acı Günü

Bayram, asgari ücretin taban fiyatının tahmini olarak yüzde 40 civarında bir artış yaşanacağını belirtti. "Asgari ücret sadece enflasyona dayalı olarak belirlenmiyor" diyen Bayram, "Geçim endeksleri ve rekabet koşulları da göz önünde bulundurulmalı. İhracatçılar ve üreticiler enflasyon yüzünden zor durumda. Ayrıca, düşük ve orta gelirli kişiler enflasyonu daha fazla hissediyor. Bu nedenle asgari ücrette artış gerekiyor. Son altı aylık enflasyon farkı yüzde 40 civarında olacak gibi görünüyor" dedi.

Bayram'ın tahminine göre, asgari ücret 15.500 TL ile 16.000 TL arasında net olarak belirlenebilir.

Asgari ücret zammı görüşmelerinin ne zaman başlayacağı ise merak edilen bir diğer konu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyor. Bu toplantılar sonucunda, aralık ayının sonunda güncel asgari ücret miktarının kesinleşmesi planlanıyor.

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilcinin bulunduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komitesi tarafından belirleniyor. Bu komite, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından çağrılıyor ve dört kez toplanarak yeni asgari ücreti belirliyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor.