72 yaşındaki Isparta'lı Ziya Naz, 50 yıl önce diktiği ceviz ağaçları için eleman arayışına girdi. Kendi sağlığına dikkat etmek amacıyla ameliyat oluncaya kadar bu işi kendi başına sürdürdü. Özel olarak hazırladığı 3 metre uzunluğundaki sopalarla ceviz ağaçlarına tırmanıp cevizleri topluyordu.

Isparta'da, cevizleri toplamak için elektrikle çalışan makinelerin yaygınlaşmasıyla birçok kişi bu teknolojik yardımcıları tercih ederken, az sayıda ceviz ağacı olanlar için bu makineler maliyetli hale gelebiliyor. Ziya Naz, bu işi uzun yıllardır yaptığı ve çevresinde birçok arkadaşının ceviz ağaçlarından düşerek hayatlarını kaybettiğini belirtti. Tecrübe gerektiren bu işte, askerliklerini komando olarak tamamlayan kişilerin bu görevi rahatlıkla yerine getirebileceğini ifade etti.

Naz ifadelerinde ; "50 yıl boyunca ceviz ağaçlarıyla iç içe yaşadım ve bu ağaçlara özel bir sevgim var. Cevizlerimi toplamak için her türlü zorluğa katlandım. Dizlerimdeki rahatsızlık nedeniyle ameliyat oluncaya kadar bu işi tek başıma yapmaya karar verdim. Özel olarak hazırladığım 3 metrelik sopalarla ağaçlara tırmanıp cevizleri tek tek topluyordum.

Teknolojinin gelişmesiyle birçok kişi elektrikle çalışan makineleri tercih ediyor, ancak bu makineler bazılarımız için maliyetli olabiliyor. Bu işi yapanların tecrübeli olması çok önemli, çünkü ağaçlardan düşmek ciddi tehlikelere yol açabilir. Askerlik görevimi komando olarak yapmış biri olarak bu işin üstesinden kolaylıkla gelebileceğimi düşündüm.

Mevsimlik Tarım İşçilerine Yönelik Yeni Düzenlemeler Yayımlandı Mevsimlik Tarım İşçilerine Yönelik Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

Geleneksel ceviz toplama yöntemini sürdürmeye kararlıyım çünkü bu iş benim için bir tutku haline geldi. Her geçen gün daha fazla insan teknolojik makineleri kullanmayı tercih ederken, bu eski yöntemlerin unutulmaması gerektiğine inanıyorum. Cevizlerimle geçirdiğim yıllar, benim için çok kıymetli ve özel bir anı oluşturdu." dedi.

Haber/ Nadir Öngören