Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde işlenmemiş altın ithalatındaki artışın dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, 07.08.2023 tarihinden itibaren işlenmemiş altın ithalatı için kota uygulamasına başlanmıştır.

Kota uygulamasının ardından piyasada işlenmemiş altın arzında yaşanan daralmayı gidermek amacıyla, 2024 yılı Nisan ayından itibaren Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na kıymetli madenler aracı kuruluşu faaliyet izni verilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edilmiştir.

Bu çerçevede;

Osman Sınav'ın Acı Günü Osman Sınav'ın Acı Günü
  • Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri, ilgili ayın ilk 3 iş günü içerisinde (örneğin Nisan ayı için 1-2-3 Nisan tarihlerinde) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubelerine ya da [email protected] e-posta adresine yetki belgeleri ile birlikte ya da taranmış haliyle başvurarak işlenmemiş altının kilogram olarak miktarını belirterek talepte bulunmalıdır.

  • Banka, kuyum işletmesine satın alabileceği miktarı bildirdikten sonra (örneğin Nisan ayı için 4 Nisan tarihinde), kuyum işletmesi 3 iş günü içerisinde (örneğin Nisan ayı için 5-8-9 Nisan tarihlerinde) ödemesini yapmalıdır. Ödemelerin tamamlanmasının ardından ilgili banka tarafından işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilerek hak sahiplerine İstanbul'daki şubelerinde teslim edilecektir.

Ayrıca, bir kuyum işletmesinin aynı ay içerisinde birden fazla bankaya talep iletmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde, söz konusu kuyum işletmesinin tüm talepleri iptal edilecektir."

Bu düzenleme ile işlenmemiş altın ithalatında yaşanan daralmanın önüne geçilmesi ve kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir.

Haber Merkezi