Bu durum, Merkez Bankası'nın kredi kısıtlamalarının etkisiyle ortaya çıktı. Bankalar, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar doğrultusunda daha az kredi vermeye başladılar, bu da vatandaşların bankalardan istedikleri krediyi alamamalarına yol açtı.

Ünlü ekonomist Muhammet Bayram, bu yeni düzenlemelerin enflasyon mücadelesi kapsamında olduğunu belirtti ve sadece talebi değil, arz tarafını da düzenlemenin önemli olduğunu vurguladı.

Kredi faiz oranlarıyla ilgili yapılan değişiklikler de dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın aldığı sıkılaşma adımlarıyla tüketici ve ticari kredilerde aylık büyüme sınırı aşağı yönlü revize edildi. Bu durumun vatandaşlara nasıl yansıyacağını açıklayan Muhammet Bayram, bankaların kredi verme iştahının azalacağını ve bundan sonra daha az kredi vereceklerini belirtti.

Nisan Ayında Marketlerde En Çok O Zamlandı Nisan Ayında Marketlerde En Çok O Zamlandı

Bayram'a göre, Merkez Bankası'nın bu kararı, piyasada enflasyonist ortamın biraz daha dizginlenmesini amaçlıyor. Ancak bu durum, vatandaşların kredi almasını da zorlaştırıyor.

Bu kararın tüketimi kısmaya yönelik olduğunu belirten Bayram, enflasyonla mücadelenin sadece talep değil, arz tarafını da düzenlemeyi gerektirdiğini söyledi. Örneğin, Ramazan ayında et fiyatlarında yaşanan spekülasyonların kontrol altına alınması, arz tarafının kısılmış olması açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Şu anda bankalarda taşıt, tüketici, konut ve ticari kredilere ilişkin faiz oranları da belirli seviyelerde seyrediyor. Taşıt ve tüketici kredilerinde aylık faiz oranı %4,24, konut kredilerinde ise %3,89 seviyesinde bulunuyor. Ticari kredi faiz oranları ise aylıkta %3,75 ile %4,35, yıllıkta ise %45 ile %52 aralığında değişiyor.

Haber Merkezi