Bankalarda Yeni Dönem: "Ödeme İste" Sistemi Hizmete Girdi

25 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliğiyle yürütülen "Ödeme İste" sistemi resmi olarak kullanıma açıldı. Bu sistem, müşterilere ödeme hatırlatmalarını ve ödeme taleplerini kolaylıkla iletebilmelerine imkan tanıyor.

Baadg

Balan Şimşek’ten yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklama Balan Şimşek’ten yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklama

Ödeme İste Nedir?

"Ödeme İste" sistemi, alacaklının borçludan ödeme talep etmesi ve borçlunun bu talebe yanıt vermesi anlamına gelir. Bu sayede, borç ve taahhütlerin ödenmesi süreci daha hızlı ve etkili bir şekilde yönetilebilir hale geliyor.

Sistemin İşleyişi:

  • Para gönderilmesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi sisteme girilir.
  • Karşı tarafın bankası veya uygulaması, uyarı gönderir ve gönderi yapılıp yapılmayacağını sorar.
  • Onay verildiği takdirde, FAST sistemi üzerinden para hemen gönderilir.

Deme Iste

Mobil Uygulamalar ile Uyumlu:

Bankaların kendi mobil uygulamalarının "Ödeme İste" sistemine uygun hale getirildiği ve sistemi desteklediği belirtiliyor. VakıfBank, mobil uygulamasını ve internet bankacılığını kullanan müşterilerin bu hizmet sayesinde güvenli, hızlı ve kullanıcı dostu bir ödeme deneyimi yaşadıklarını açıkladı.

Bu yeni sistemle birlikte, özellikle kira ödemeleri gibi rutin finansal işlemler daha kolay ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilebilecek. "Ödeme İste" sistemi, finansal işlemleri daha erişilebilir kılarak müşteriler arasındaki ödeme isteme akışlarını hızlandırmayı hedefliyor.