Güzel konuşmak bir sanattır. Bu sanat, insanın kişiliğini yansıtır. Çevremizle olumlu ilişkiler kurmamıza yardımcı olan en büyük etken dildir. Bu bakımdan dilini doğru, güzel ve etkin kullanan kişilere bütün kapılar açılır, bütün düğümler çözülür. Güzel konuşan öğretmenlerin, avukatların, liderlerin, iş adamlarının diğerlerine göre daha başarılı oldukları bir gerçektir.

            Konuşmanın günlük yaşantıdaki yeri büyüktür. Evde, okulda, sokakta, bir topluluk karşısında konuşma gereksinimi duyarız. Ne var ki, hoşa gitmeyen yersiz, soğuk konuşmalar kişiyi güç durumda bırakır. Çoğu kez, dileğini gerçekleştirmesine engel olur. Engelleri aşmak, başarıya ulaşmak için içten, etkili ve tatlı bir dille konuşmak gerekir.

            İnsanları güzel, sıcak yapan konuşma şekli ve ses tonudur. Güzel konuşan kişiler, herkesin beğenisini kazanırlar, toplum içinde dikkat çekerler. Anlatmak istedikleri konuyu tam olarak karşılarındaki insanlara anlatabilirler. Bu kişiler aynı zamanda çok okuyan, kelime hazinesi geniş kişilerden oluşur. İki lafı bir araya getiremeyen kişiler ise toplumda dertlerini anlatamazlar. Anlatmak için kelime bulamazlar. El, kol hareketleriyle de komik duruma düşerler. Etkili konuşmalarda tavır da önemlidir. Ticaret hayatında bunun örneklerine sıkça rastlarız. Aynı yerde iki market düşünelim. Birisi güler yüzlü, ikna edici, etkili ve güzel konuşan bir işletmeciyse müşteri kazanmayı bilir. Diğeri ise somurtkan, sert bir tavırla müşterisini dövecekmiş gibi satış yapmaya çalışır. Zamanla müşterilerini güleryüzlü satıcıya kaptırarak belki de dükkânının kapanmasına sebep olacaktır. Bu örnek her esnaf için geçerlidir.

            Güzel konuşmak, durmadan ve düşünmeden konuşmanın tam zıttıdır. Anlaşılır ve doğru konuşmaktır. Bazı insanlar, farklı ortamlarda kalkıp konuşmak istedikleri zaman içlerine bir korku düşer, söyleyeceklerini ya hatırlayamazlar ya da unuturlar. Bunun için içimizdeki korkuyu yok etmemiz gerekir. Bu da hazırlıklı olmakla mümkündür. Çünkü korku, bilgisizliğin ve giderek kendine güvensizliğin bir sonucudur.

            Sonuç olarak güzel ve etkili konuşabilmek için sürekli bir tutku ile çalışmak, korkuyu yenmek, kendimize güvenmek, bir uzmandan yardım alarak kalabalık karşısında konuşma alıştırmaları yapmak gerekir. Gelecek nesillere örnek olmak için de Türk dilini en iyi şekilde kullanmalıyız. Konuşurken, oldukça zengin ve asil bir dile sahip olduğumuzu unutmamalıyız. Sizlere 26 Eylül Türk Dil Bayramına ithafen yazdığım şiirimle sesleneyim. Türk Dil bayramımız kutlu olsun.

 

TÜRK DİLİ

 

Hepsi başka güzeldir ayrılmaz ili

Şiir gibi okunur zengin Türk Dili

Kaşı keman yüzü ay olan sevgili

Benzetmeleri tatlı, hoştur Türk Dili.

 

İstanbul ağzıyladır bence güzeli

Karşında coşmuş deniz, tuttur gazeli

Ayrım yapamayız ki bizler ezeli

Dilim gibisi var mı hoştur Türk Dili.

 

Göğsünü gere gere Türkçeyi konuş

İyilik güzellikle kendinle barış

Doğru yolda ilerle dünyayla yarış

Dilimiz gibi var mı hoştur Türk dili.

 

Duygusaldır insanı çok yazarıyla

Neşelidir her zaman sözü sazıyla

Şarkısı türküleri var ozanıyla

Vatan, millet, bayrakla eşsiz Türk Dili.

 

Denizhan YILDIZAN - Konya 2006

 

                                               Denizhan YILDIZAN İZCİ

                                               Türk Dili Bilim Uzmanı ve Edebiyat Öğretmeni