Avustralya şehirlerinde yenilebilecek, sofralık etin kg’ ı 13-25 tl. Dünyanın en ucuz, organik denilen cinsten bir et üretimi var.

Uçsuz bucaksız Avustralya Kıt’asının düz çayırlıklarında serbestçe otlayan, keyifli hayvanlar sitressiz olduklarından dolayı etlerinin de sağlıklı olduğu görüşü var.

Anguslar’ dan  yenilebilir dünyanın en iyi etlerinin üretildiğini söylemek mümkün. Geniş Avustralya çayırlıkları iklim itibarıyla 12 ay yemyeşil. Çayırlıkların bir bölümünde Kanguru sürüleri, bir tarafta en kaliteli etlerden sayılan kuyruksuz Avustralya Merinosu: Düz ve yemyeşil çayırlıkları hiç kavga etmeden paylaştıklarını görülür.

Avustralya da besicilik yani hayvanı bir yerlere kapatarak besle mek, hormon iğnesi vurmak veya tabiatdaki ot ve yemlerin dışın da özel besleme modeli uygulamak yasak.

Milyonlarca hayvan havadan helikopterlerle denetlenmekte. Doğduktan itibaren kulaklarına takılan çip’ ler sayesinde hayvanların hangi kişiye ait olduğu, nasıl beslendikleri, hastalık ları veya doğum durumları tamamen havadan tespiti yapılmak ta. Hatta kilo artışları bile hem uydudan hem de helikopter gözetiminde tespit edildiğinin bilgisi şahsıma verilmişti.

Avustralya da kasaplık yapan Türk hemşerilerimden oldukça merakımı giderici bilgi edindim. Özellikle Anguslar çok ilgimi çekti.

Boynuzsuz, dişileri ergenliğe çok erken ulaşmakta. Karkas (yenilebilir) etinin sofralara uygun oluşu, kolay doğum yapmaları, boyunlarındaki sallanan derileri yerde sürüterek yürümekteler. Çok şişman oluşları, otuz derecelik bir tümseye bile çıkmakta güçlük çektiklerini gözlemledim. Gümlük ağırlık artışının “bir ila üç kilo” olduğunu duyunca çok şaşırdım.

Avustralya et satış (sergilerinde) reyonlarına sıklıkla Angus etinin ağırlıklı olduğunu görürsünüz. "Steak House" adı verilen lokantalarda en ucuz yemek et yemekleridir.

Kanguru etinin de kasaplarda satışının olduğunu söylediler. Bu eti yemek nasip olmadı. Ama Avustralya da kaldığımız akraba evinde, resmi ve Türk hemşerilerimizin davetlerinde üç aylık süre içinde sıkça soframızda Angus yediğimizi söyleyebilirim. Ucuz ve “yağının kas lifleri içinde dağılımı, et renginin beğenilen görünüşte olduğunu” söylelemeleri ilgimi çekti. 

Avustralya  devleti Viktorya Eyaleti Çiftçi bakanlığının sayımına göre on milyon Angus baş hayvanının olduğu oradaki kasap Türk dostlarımızca söylendi. Angus mükemmel karkas kalitesi ve kaliteli kas dokusu sayesinde piyasada çok tutulan et Angus eti olduğunu söyleyebilirim.

Angus sığırları et ve yağ satışı, damızlık değeri yüksek dişilerin satışı bakımından yüksek fiyata sahiptir. Bu yüksek fiyat özelliği etçi sığır ihtiyacını etkilemektedir. Birçok kaliteli, büyük şirketin reyonlarına direk olarak ulaşmaktadır. Özellikle Japonya, ABD pazarında özel bir yeri olan Angus etleri lüks et restoranları, "Steak House"lar (Biftek - Et Lokantaları), otellerde tüketilmekte olup, pazarlama da rekabet sansı yüksek özelliğe sahiptir.

Avustralya da bahçesiz evde oturmak yasak. Her bahçede özel bir et pişirme şekli BBQ' (Barbekü)  mangal düzenekleri var. Özel bir pişirme şekliyle etin suyu akarak, belirli ısıda ete daha da lezzet verecek bazı özel yörelerine göre baharatlar kullan maktalar.. Geniş arazilerinde piknik alanları mevcut.                              

Devlet  sık sık çeşme , oturma alanları ve sabit elektrikli mangal düzenekleri mevcut. Her bir Avustralya vatandaşı etini pişirmek için ücretsiz elektrik tüketimi hakkı var. Çeşmeleriden akan sular klorsuz ve doğal yağmur, kaynak suları. Hiç bir işlemden geçirilmemiş. Ama çok berrak ve renksiz.Şişe suyu pek yok. Şişe sularını sadece turistlerin tercih ettiklerini görürsünüz.

Dediğim gibi tekrar edeyim. Avustralya şehirlerinde en ucuz ve besleyici gıda etin kg ‘ ı nın çok ucuz ve her bütçenin iki günde bir hormonsuz, lezzetli, sağlıklı kesilmiş et yemeniz mümkün.

Gezi-Gözlem. Bayram AYGÜN; Emekli Öğretm/Köşe yazarı 2016 Avustralya