Goldman Sachs tarafından hazırlanan bir rapora göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışındaki petrol üreten ülkelerin OPEC+ grubu, arzın daralmasına destek olacak şekilde arz kesintilerini ve talepteki artışı sıkıştırıyor.

ABD'de petrol üretiminde bir artış beklenmesine rağmen rapor, bunun artan talebi karşılamak için yeterli olmayabileceğini vurguluyor ve fiyatların önümüzdeki 12 ay içinde varil başına 100 doların üzerine çıkabileceğini belirtiyor. Goldman Sachs daha önce fiyatların gelecek yıl için varil başına 93 dolar civarında olacağını tahmin etmişti.

Raporda, Suudi Arabistan ve OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerinin, bu ülkelerin "küresel envanteri azaltarak fiyatları yükseltme" kararlılıklarını gösterdiği ve fiyat artış trendini desteklediği belirtiliyor.

Alex De Souza Antalya'da Alex De Souza Antalya'da

Rapor, fiyat değişimlerinin OPEC grubu ülkelerinin arz kesintilerini nasıl etkilediğine bağlı olduğunu vurguluyor ve fiyatların OPEC grubunun hedeflediği 80-105 dolar aralığında olabileceğini, OPEC grubunun en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerine rağmen gelecek yıl gelirini artırabileceğini tahmin ediyor. ABD liderliğindeki bazı OPEC dışı ülkelerdeki arz artışları nedeniyle OPEC grubunun üretim kesintilerine bir süre daha devam edebileceği tahmin edilirken, ABD'deki sondaj ve üretim kısıtlamalarının hafiflemesiyle ülkenin daha hızlı üretim yapabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, rapor aynı zamanda küresel petrol talebinin artacağını, bu artışın Çin ve Hindistan'daki ekonomik toparlanmanın hız kazanması, ayrıca Orta Doğu bölgesinde beklenen büyük talep artışları gibi faktörlerle destekleneceğini belirtiyor.

Rapor, artan enerji fiyatlarının ABD ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik büyümeye sınırlı bir negatif etkisinin olacağını ifade ediyor. Fiyatların çoğunlukla piyasaya yansıdığı ve bu nedenle enerji fiyatlarındaki artışın ülkenin faiz politikasındaki "yüksek ekonomik iniş" hedefine zarar vermeyeceği bildiriliyor.