. Dün LPG fiyatlarına indirim geleceği duyurulurken, bugün ise benzin ve motorine zam yapılacağı belirtildi. Türkiye genelinde artan enflasyon ve ekonomik krizin akaryakıt fiyatları üzerindeki etkisi de göz ardı edilmiyor.

Gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde benzinin litre fiyatına 28 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 26 kuruş zam yapılacak. Dün duyurulan 1 lira 64 kuruşluk LPG fiyatı indirimi ise bu değişikliklerin arasında öne çıkıyor. Bu fiyat değişikliklerinin, küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki değişimlerle ilişkili olduğu belirtiliyor.

Kurban Bayramı Tatili: Ne Zaman Başlıyor, Kaç Gün Sürecek Kurban Bayramı Tatili: Ne Zaman Başlıyor, Kaç Gün Sürecek

Şu an için İstanbul'da benzinin litresi ortalama olarak 43,65 lira, motorinin litresi ise 41,07 lira olarak fiyatlanırken, otogazın litre fiyatı ise 22,47 lira olarak belirlendi. Ancak, bu fiyatlar akaryakıt türlerine ve illere göre değişiklik gösterebiliyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları hesaplanırken, Gümrüksüz rafineri fiyatlarına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ekleniyor, daha sonra KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Bu fiyat güncellemeleri, özellikle Brent petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki son değişikliklerden sonra ortaya çıktı. Brent petrol fiyatlarındaki artış ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, akaryakıt fiyatlarında artışa sebep olurken, otogazdaki indirim ise vatandaşları biraz olsun rahatlattı.

Haber Merkezi