Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir'in açıklamalarına göre:

  1. İyi Bir Yalıtım: Konutlarda enerji tasarrufu sağlamanın ilk adımı, iyi bir yalıtım ile başlamaktadır. İyi bir yalıtım, iç ortam sıcaklığının daha stabil olmasını sağlar ve bina ısı kaybını azaltır.

  2. Kombiyi Düşük Düzeyde Sürekli Çalıştırma: Kombiyi aralıklı çalıştırmak yerine düşük düzeyde sürekli çalıştırmak, evin duvarlarının soğumasını engeller ve yakıt tasarrufu sağlar.

  3. Sıcaklık Ayarlarına Dikkat: Ev içindeki sıcaklık ayarlarını kişisel konfora göre ayarlamak önemlidir. Ortalama olarak 21-22 santigrat derece düşünülmekle birlikte, 20 santigrat dereceye kadar konfor sıcaklığı düşürülebilir.

  4. Petek Bakımı: Kombi ve peteklerin düzenli bakımı, ısı verimliliği açısından önemlidir. Peteklerde oluşan hava, ısı transferini olumsuz etkileyebilir, bu nedenle bakım önemlidir.

  5. Çift Camlı Pencereler: Çift camlı pencereler, ısı yalıtımı için önemli bir unsurdur. Apartmanlarda doğru montajlanmış çift camlı pencereler kullanmak enerji tasarrufuna katkı sağlar.

  6. Daha Az Kullanılan Bölgelerde Sıcaklık Ayarı: Evde daha az kullanılan bölgelerde, örneğin banyo, hol ve giyinme odalarında sıcaklık ayarı 18 santigrat dereceye kadar düşürülebilir.

  7. Klima Kullanımı: Eğer evde doğal gaz bulunmuyorsa, elektrikli ısıtıcı yerine mümkünse yeni nesil klimalar kullanılabilir. Klima, elektrik verimi açısından daha verimli olabilir.

    Kardeşinin Tutuklanmasını Protesto Etti Kardeşinin Tutuklanmasını Protesto Etti

Uzmanlara göre, bu önerilere dikkat ederek doğal gaz kullanımında tasarruf sağlamak mümkündür. Ayrıca, enerji verimliliğini artırmak için bireylerin alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve bilinçli tüketim yapması da önemlidir.

Haber Merkezi