Alex De Souza Antalya'da Alex De Souza Antalya'da

 Çalışma Hayatında Yeni Dönem! İşsizlik Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis'te

Çalışma hayatıyla ilgili önemli düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis gündemine alındı. Yasalaşması halinde, hem çalışanlara hem de işverenlere önemli destekler sağlanarak, ilave istihdamın teşvik edilmesi ve özel politika gerektiren grupların istihdamının desteklenmesi amaçlanıyor.

Teklif kapsamında, kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmek için işsizlik ödeneği hak kazanma koşullarından bağımsız olarak prim koşulları belirlenecek. Kısa çalışma sürelerinden sonra işsizlik ödeneği hak sahipliği süreleri düşülecek. Bu düzenleme ile eski hak sahiplikleri, kısa çalışma ödeneği almak için engel oluşturmayacak, böylece uygulamanın etkinliği arttırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, teklifin hedef kitlesinde Kovid-19 ölçeğinde 329 bin kişi, "döviz etkisi" ölçeğinde ise 9 bin kişi yer alıyor. Yasalaşması durumunda maliyetin Kovid-19 ölçeğinde 2,1 milyar lira, "döviz etkisi" ölçeğinde ise 10,5 milyon lira olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl için maliyetin 5,8 milyon liraya ulaşması öngörülüyor.