18 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, 2024 yılı için çiftçi kayıt başvurularının son tarihi 2 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Yapılan düzenlemeyle birlikte, mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle kayıt yapılamayan tarımsal faaliyet alanları için "Taahhütname" belgesi ile kayıt imkanı getirildi.

Taahhütnameye konu arazilerle ilgili Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları, üretim yılının Mart ayı içerisinde 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Bu sayede, mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle desteklerden yararlanamayan üreticilere bir çözüm sunulmuş ve tarımsal desteklerden faydalanmaları sağlandı.

Isparta'da Bugün Kaybettiklerimiz 19 Mayıs Isparta'da Bugün Kaybettiklerimiz 19 Mayıs

Çiftçiler, başvurularını İl/İlçe Müdürlüklerine bizzat yapabilecekleri gibi, önceki yıllardan süregelen kayıtlarını e-Devlet kapısı üzerinden de güncelleyebileceklerdir. Ayrıca, ÇKS dosyalarında muhtar/azaların imza ve onayları kaldırılmış olup, sadece çiftçilerin beyanı ve imzası yeterli olacak.

Çiftçilerin, destekleme ödemelerinden yararlanabilmeleri ve mağdur olmamaları için 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını 2 Ocak 2024 tarihi mesai bitimine kadar gerçekleştirmeleri önem arz ediyor. Bu süre içerisinde başvuru yapmayan çiftçiler, destekleme ödemelerinden mahrum kalabilirler. Bu nedenle çiftçilerin, belirlenen tarih öncesinde gerekli başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Haber/ Özge Kılınç