Çin Aslanı Özellikleri ve Bakımı

Ülkemizde Çin Aslanı olarak bilinen sevimli dostumuzun dünyada genel olarak bilinen ismi Chow Chow’dur. Dış görünüş olarak özellikle tüy yapısı sebebiyle ayıyı andırmaktadır. Son derece görkemli bir tüy yapısına sahip olan bu ırkın tüy bakımlarının ve tarama işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerektiği bilinmektedir. Bu sebeple bir Çin Aslanı sahiplenecek olan kişilerin bu bakımları düzenli olarak yapabileceğinden emin olması gerekmektedir.

Geçmişte tapınak korumacılığı yapmak üzere kullanılmış bu ırk günümüzde sakin ve ağırbaşlı köpek ırkları arasında yer almaktadır. Fakat her ne kadar sakin olsa da geçmişteki genetiğini koruduğu için hırçın bir yapıya sahip olabileceğinin bilinmesi gerekmektedir. İyi bir eğitimle bu özelliği törpülenebilecek olan sevimli dostumuz eğitim konusunda en verimsiz ırklar arasında yer almaktadır. Bu önemli bir konudur, dolayısıyla bir Çin Aslanı sahiplenmek isteyen kişinin bu konuyu ciddi olarak düşünmesi gerekmektedir.

Dış görünüş olarak en göze batan özelliklerinden birisi de mor veya siyah renklerde dil yapılarına sahip olmalıdır. Pek çok kişi tarafından hastalık sanılan bu durum Çin Aslanı ırkının genetik görünümüdür. Bu sebeple korkulacak bir durum yoktur.

Çin Aslanı Kişilik & Karakter Özellikleri

Chow Chow veya ülkemizde bilinen adıyla Çin Aslanı genel manada içine kapanık bir ırktır. Hareketsiz bir yaşam stilinden daha çok hoşlanan sevimli dostumuzun yabancılarla iletişimi düşüktür. Hatta genelde aile bireyleriyle dahi iletişim noktasında başarısız olduğu görülebilmektedir. Fakat bunun en temel sebebi başarısız bir eğitim sürecidir. Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımızın içine kapanık bir yapısı olduğu doğrudur. Fakat yavruluk döneminden itibaren gerekli sosyalleşme ortamları sağlandığında, doğru eğitimler verildiğinde son derece sosyal bir köpek olabileceği de bilinmelidir.

Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımızın en temel özelliklerinden birisi de sıcak havalardan hoşlanmamalarıdır. İletişim konusunda her ne kadar zayıf olduğu söylense de aile bireyleriyle beraber bir ev ortamında yaşayıp dışarı gerekmedikçe çıkılmayan bir hayat tarzından hoşlandıkları bilinmelidir. Fakat her canlıda olduğu gibi sevimli dostumuzun da bir egzersiz ihtiyacı vardır. Bu hareketsiz yaşantının bir sonucu olarak egzersiz ihtiyacı yüksektir. Sahiplerinin bu konuda da bilgi sahibi olması istenmektedir.

Genel manada içine kapanık ve sakin bir köpek olan sevimli dostumuzun kaliteli bir eğitim süreciyle harika bir dost haline gelebileceği deneyimlenmiştir. Bu sebeple eğitim konusunda çok özenli davranılmalıdır. İyi bir eğitim sürecinden sonra sevimli dostumuzun hem aile bireyleriyle hem çevresiyle harika ilişkiler kurabildiği de gözlemlenmiştir.

Çin Aslanı Tarih

Çin Aslanı ırkının bilinen en eski köpek ırklarından birisi olduğu söylentiler arasındadır. Bu ırk için kimi kaynaklar Spitz ırkının soyundan geldiğini, kimi kaynaklar ise bu ırkın Spitz ırkının atası olduğunu söylemektedir. Bu konuda kesin bir fikir birliği bulunmaktadır. Araştırmalara göre günümüzde evlerin neşesi olarak görülen sevimli dostumuz geçmişte Çin tapınaklarında korumacı köpek görevini üstlenmiştir. Bu sebeple genetiklerinden gelen özellikler dolayısıyla zaman zaman hırçın tavırlar da sergilediği gözlemlenmiştir.

Chow Chow isminin tarihi ise geçmişte İngiliz İmparatorluğunun ticaret için Çin’e gönderdiği gemilerin içinde bulunan eşyalar ve Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımızın bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. Gemi içindeki kayıtlarda eşyalar isimleriyle kaydedilmiştir. Sevimli dostlarımız ise vesaire anlamına gelen Chow Chow ismiyle kaydedilmiştir. Bu ismin ilk kullanıldığı nokta olarak da bu olay tarihe geçmiştir. Daha sonra dünya genelinde bu ırk Chow Chow olarak anılmaya başlamıştır.

Geçmişte maalesef sevimli dostlarımızın protein ağırlıklı besin olarak tüketildiği de bilinmektedir. Sevimli dostumuzun dil rengi sebebiyle geçmişte siyah dilli köpek olarak adlandırıldığı da bilinenler arasındadır.

Çin Aslanı Fiziksel Nitelikler

Çin Aslanı ırkı sevimli dostumuzun fiziksel özelliklerinden en belirgini ayı postunu andıran bir tüy yapısının olmasıdır. Bu tüylü yapının düzenli olarak taranıp bakım yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde hoş olmayan görüntüler ortaya çıkarak tüy dolanması gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bu durum hem sevimli dostumuz için acı verici hem de dış görünüş olarak kötü bir görüntü ortaya koyabilmektedir.

Fiziksel aktivite olarak son derece hareketsiz bir ırk olan sevimli dostumuzun bu hareketsiz yaşantısına istinaden egzersiz ihtiyacı bulunmaktadır. Aksi takdirde obezite gibi sorunlarla karşılaşabilmesi mümkün olan bu ırkın uzman kişiler tarafından önerilen egzersizler yardımıyla kas gelişimine destek olunmalıdır. Bu konu sahipler tarafından önemle araştırılmalıdır.

Genel fiziksel görünüm olarak siyah veya mor renklerinde dil yapısına sahip olan sevimli dostumuz ortalama olarak 43 – 51 cm boyları arasında olduğu gözlemlenmektedir. İdeal kilo olarak ise 20 – 32 kg aralığı belirtilmiştir. Bu ideal oranlar korunduğu takdirde sevimli dostumuz son derece mutlu bir yaşam sürebilecektir. Fakat kilo konusunda Çin Aslanı özelliklerinin en belirgini olan hareketsiz bir canlı olması özelliği konusunda son derece dikkatli davranılmalıdır.

Çin Aslanı Bakımı

Sevimli dostumuzun en önemli bakımı tüy bakımıdır. Bunun sebebi dış görünüşünde en belirgin özelliği yoğun tüyleri olmasıdır. Tüy bakımında en hassas nokta düzenli olarak taranmasıdır. Düzenli tarama sonucu tüy dökme sorununun azaldığı gözlemlenmektedir. Aynı zamanda tüy taraması yapılmadığında tüylerin birbirine dolandığı da bilinmektedir. Bu gibi durumlarda makine ile tıraşlama işlemi yapılarak sevimli dostumuzun en bilinen özelliği olan görkemli tüy yapısını kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple düzenli tüy bakımı yapılması önerilmektedir.

Buna ek olarak ayda 1 kez olmak kaydıyla banyo yaptırılması gerekmektedir. Bu sıklık köpeğin kirlenme durumuna göre de değişebilmektedir. Fakat ev ortamında yaşayan Bir Çin Aslanı bakımı için ayda 1 kez yapılan banyo yeterli bulunmaktadır. Banyo bakımı da tüy bakımı gibi koku engelleme konusunda başarılı bir çözümdür.

Son olarak sevimli dostumuzun ihtiyaçlar durumunda tırnak ve kulak bakımlarının da her canlı gibi yapılması zorunludur. Bu şekilde büyük bir bakım ihtiyacı duymayan sevimli dostumuzun bu ufak bakımlarının aksatılmadan yapıldığı takdirde son derece mutlu bir yaşam süreceği söylenebilmektedir.

Çin Aslanı Eğitimi

Çin aslanı ırkı sevimli dostlarımız eğitim konusunda diğer ırklara nazaran daha zorlayıcı bir ırktır. Bunun sebebi özgürlüğüne ve bağımsızlığına son derece düşkün bir karaktere sahip olmasıdır. Fakat zekâ seviyesi yüksek bir ırk olması sebebiyle doğru eğitimler uygulandığında verimli sonuçların elde edilebileceği deneyimlerle gözlemlenmiştir. Yine de asil ve bağımsız yapısı sebebiyle Çin Aslanı yavru döneminden itibaren kaliteli bir itaat eğitimi ile kontrol altına alınması gereken bir ırktır.

Çin Aslanı ırkının eğitiminde yapılmaması gereken en önemli unsur hatalı davranışları karşılığında sert tepkiler göstermektir. Bağımsızlığına düşkün olan bu ırk sert tepkilere aynı ölçüde cevap vererek kendini savunabilmektedir. Bu sebeple ters davranışlar onun itaat eğitiminde ters sonuçları doğurabilmektedir.

Sonuç olarak iyi bir zekaya sahip olan sevimli dostumuza şefkatli ve tutarlı bir eğitim vererek istenilen sonuçların elde edilebileceği bilinmeli ve ona göre davranılmalıdır.

Çin Aslanı Tehlikeli mi?

Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımızın tarihinde bahsedildiği üzere geçmişinde bekçilik yaptığı bilinmektedir. Bu sebeple sevdikleri ve kendisi için bir tehlike algıladığında savunma mekanizmasını devreye sokabilmektedir. Fakat normal zamanlarda son derece sakin bir yapıya sahip olan sevimli dostumuzun tehlikeli bir ırk olduğu söylenemez. Zaten genel olarak ev köpeği olduğu bilinmektedir. Buna karşın bağımsızlığına düşkünlüğü ile de bilinen bu ırkın kaliteli bir eğitimden geçerek tam bir ev köpeği haline gelmesi için sahiplerine ihtiyacı vardır.

Çin Aslanı Beslenmesi

Sevimli dostumuzun günlük beslenmesi temelde 2 öğün olarak belirlenmiştir. Bunlar yüksek kaliteli köpek mamasından 3’er ölçek olarak bilinmektedir. Fakat bu besin programı her köpeğin kendi kilosuna ve fiziksel aktivitelerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple her canlının programı farklı olmaktadır.

Sevimli yavrumuzun besinleri seçilirken en çok dikkat edilmesi gereken husus alerjik reaksiyonlar gösterip göstermeyeceği konusudur. Özellikle ev gıdaları yedirilirken kesinlikle bir uzman görüşü alınması tavsiye edilmektedir. Alerjik reaksiyonlar sonucu ciddi rahatsızlıklar yaşanabildiği deneyimlenmiştir.

Genellikle sakin bir yapıya sahip olan sevimli dostumuzun kilo konusunda çok dikkatli olunması gerekmektedir. Günlük rutininde fazla hareket etmediği bilinen bu ırkın besin programı yoğun olduğu zaman kolaylıkla kilo alabildiği gözlemlenmektedir. Bunun bir sonucu olarak eklem rahatsızlıkları yaşayabilmektedir.

SSS

-Çin Aslanı Bakımı Zor mu?

Çin Aslanı veya dünyada genel olarak bilinen adıyla Chow Chow ırkının bakımı uzun tüyleri dolayısıyla kimileri için zaman zaman zor olduğu söylenmektedir. Fakat tüy bakımı dışında önemli ve uğraştırıcı bakımları olmaması sebebiyle bakımlarının söylendiği kadar zor olmadığı da düşünülmektedir.

-Çin Aslanı Renkleri Nelerdir?

Sevimli dostumuz temel olarak 5 adet tüy rengine sahiptir. Bunlar;

  • Siyah
  • Mavi
  • Tarçın
  • Kırmızı
  • Krem

Olarak bilinmektedir.

-Çin Aslanı Fiyatları Ne Kadar?

Çin Aslanı Collie fiyatları genel olarak sevimli dostumuzun yaşına, tüy rengine, eğitim durumuna, boyuna ve kilosuna göre değişmektedir. Fakat ortalama olarak bu ırkın 3000 – 6000 TL aralığında sahiplendirildiği görülmektedir.

Fakat hayvan barınaklarından sevimli dostlarımız ücretsiz bir şekilde de sahiplendirilebilmektedir.

-Çin Aslanı kaç yaşına kadar yaşar?

Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımız uygun şartlarda yaşatıldığında, düzenli beslenmesi yaptırıldığında, gerekli egzersizleri yaptırıldığında ortalama olarak 8 ile 12 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Fakat bu verilerin kesinlikle bir önemi yoktur. Zaman zaman her canlının uygun standartlarda yaşayarak çok daha uzun süreler hayatta kaldığı gözlemlenmektedir.

-Çin Aslanı evde yalnız kalabilir mi?

Son derece sakin ve ağırbaşlı bir yapıya sahip olan sevimli dostumuz ufak işleriniz için onu yalnız bıraktığınızda kendi başına yaşayabilmektedir. Zaten genel olarak yalnızlığı seven bu ırk için evde yalnız kalmak kesinlikle bir problem teşkil etmemektedir.

-Çin Aslanı ne kadar büyür?

Çin Aslanı ırkı sevimli dostumuz kilo olarak idealde 20 ile 32 kilo aralığında olmalıdır. Bu kilonun aşılmaması eklem sağlığı için son derece önemlidir. Buna ek olarak boy bakımından Çin Aslanı ırkı sevimli dostlarımız ortalama 43 – 51 cm sınırlarında uzayabilmektedirler.

Sonuç

Sonuç olarak Çin Aslan’ının artı ve eksi yönleri şunlardır;

Artıları

Son derece zeki bir ırktır.

Doğru eğitim verildiği takdirde ailesine çok sadık olabilmektedir.

Tüy bakımı haricinde önemli bir bakım ihtiyacı bulunmamaktadır.

Sakin bir ırktır bu sebeple çevresini rahatsız etmez.

Gerekli eğitimler ile ev yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir.

Eksileri

Bağımsızlığına fazla düşkün olduğu için eğitimi zordur.

Yabancılara uyum sağlaması zaman alabilmektedir.

Sıcaklık konusunda son derece hassas bir yapıya sahiptir.

Mevsim geçişlerinde yoğun tüy dökülmeleri gözlemlenebilmektedir.

Balan Şimşek’ten yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklama Balan Şimşek’ten yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklama

Çocuklarla oyun oynama konusunda yetenekli bir ırk değildir.