Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini kullandı: Milyonlarca vatandaşın borcu silinecek!

Birçoğumuzun heyecanla beklediği borç yapılandırması sürecinde son günler. 2.000 TL ve altında borcu olan 7.6 milyon kişiye borçlarının silinme fırsatı doğuyor. Diğer borçlular için ise düşük faiz oranlarıyla borçlarını 48 ay vadede ödeme fırsatı sunuluyor. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin 3 Temmuz Pazartesi günü sonuna kadar başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Ayrıca, 31 Temmuz'a kadar borç yapılandırmasının hem birinci hem de ikinci taksitlerinin birlikte ödenmesi şartı bulunuyor.

Son başvuru süresi, belirli düzenlemeler için, kesinleşmiş borçların yeniden düzenlenmesi, hala incelenen ya da kesin olmayan borçların düzenlenmesi, tartışmalı borçların sonuçlandırılması, vergi tabanının ve verginin arttırılması, iş operasyonlarının kayıtlarının düzeltilmesi gibi durumları kapsar ve bu süre 3 Temmuz Pazartesi iş günü sonuna kadardır. 7440 numaralı Yasadan ve bu Yasada belirtilen düzenlemelerden yararlanma olanağı bu tarih sonrasında mümkün olmayacaktır. İlk taksit ödeme tarihi ise 31 Temmuz 2023 olarak belirlenmiştir.

Rekor Borç Yapılandırması

Ekonominin nabzını tutan Ekonomi Gazetesi'nden Abdullah Tolu'nun haberine göre; 13 kurumun yaklaşık 1 trilyon 300 milyar TL'lik alacağı yapılandırma kapsamında. Bu durum, hem tutar hem de kapsam olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasıdır. Bu durumun en önemli farkı ise idari ve adli para cezalarının ilk defa yapılandırma kapsamına dahil edilmiş olması. Ancak burada en büyük payı Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) almaktadır.

SGK'ya Dev Borç Yapılandırması

Bu süreçte, vergi dairelerine olan toplam 837,3 milyar TL'lik borçların yapılandırılması hedefleniyor. Bu miktarın 521,2 milyar TL'si alacak aslı, 316,1 milyar TL'si ise ceza, gecikme zammı ve faizden oluşuyor. SGK'nın toplam 361 milyar TL'lik alacağı yapılandırılmayı bekliyor. Bunun 196 milyar TL'si ana borç, 165 milyar TL'si ise gecikme zammı, cezası ve faizden oluşuyor.

Borçlu Sayısı ve Borç Yapılandırması Detayları

Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı 14 milyon 156 bin olarak belirtilmiş olup, 2.000 TL ve altındaki borçları silinecek 7 milyon 692 bin kişi bu sayıya dahil. Bu kişiler düşüldüğünde, vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı 6 milyon 464 bin olmaktadır. Bu durumda 3 milyon 227 bin işyeri ve 14 milyon 614 bin sigortalının SGK'ya olan borçları da 7440 sayılı Kanunla yapılandırılacak.

Yapılandırmada esas alınacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranı aylık yüzde 0,75, yıllık yüzde 9 olup, bu oranlar diğer oranlara göre oldukça düşük. Borçlulara yapılandırma kapsamındaki borçları için ciddi bir faiz avantajı sağlanıyor. Yani, çok düşük bir faizle vergi borçlarının yapılandırılması mümkün. Ayrıca borçlar yapılandırılarak peşin veya 48 ayda 48 eşit taksitte ödenebilecek.

İlk İki Taksit ve Süre Uzatma

Yapılandırma sürecinde ilk iki taksitin yasal süresinde ödenmesi kanuni bir zorunluluk. Aksi takdirde 7440 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu nedenle, Temmuz ayında, yapılandırmanın hem birinci hem de ikinci taksitlerinin birlikte ödenmesi gerekiyor. Başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin uzatılması için yeni bir yasal düzenleme yapılabilir ancak, şu an için böyle bir plan bulunmuyor.

Kesinleşmemiş Alacakların Yapılandırması ve Mali Tatil Durumu

Sadece kesinleşmiş alacakların değil, inceleme aşamasındaki ya da kesinleşmemiş alacakların da yapılandırılması, ihtilaflı alacakların tasfiyesi, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi için son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 Pazartesi (bugün dahil) olarak belirlendi.

Motosikletin çarptığı genç kıza ağır yaralandı Motosikletin çarptığı genç kıza ağır yaralandı

Her yıl Temmuz ayının 1’inden 20’sine kadar uygulanan mali tatil, 2023 yılında 4 Temmuz'da başlıyor. Ancak bu tatil, 7440 sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırma ve diğer düzenlemelere ilişkin başvurularda süreyi uzatmayacak.

Deprem Bölgesi Kararı

Deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep süresinde yeni bir uzatma yapılmadığı takdirde, 7440 sayılı Kanuna ilişkin başvuruların 1 - 31 Ekim 2023, ilk taksit ödemelerinin ise 1 - 30 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılması gerekiyor. Bu durum, bu bölgedeki vatandaşlar için önemli bir bilgi niteliği taşıyor.