Bir zamanlar Bolu Valisi olarak görev yapan ve daha sonra Malatya ve Isparta valiliklerine atanan Aydın Baruş isimli kişileri taklit eden 4 dolandırıcı, Bolulu iş insanlarının 16 bin lirasını dolandırdı.

Sanıklar suçlarını itiraf ettiler.

İlginç dolandırıcılık olayı 28 Eylül 2018'de gerçekleşti. O dönemde Bolu Valisi olan Aydın Baruş, 26 Ekim 2018 tarihinde Malatya Valisi olarak atandı. Tayininden bir ay önce, sanıklar Fatih Çetin, Hilmi İşçi, Nevfel Keskin ve Oğuzhan Deniz isimli dolandırıcılar hemen planlarını devreye sokarak, Bolulu iş insanı B.Y.'nin işyerini arayarak dolandırıcılık planlarını uygulamaya koydular.

SDÜ'de “I. Proje ve Bilim Günleri” SDÜ'de “I. Proje ve Bilim Günleri”

Olay günü, şirketin gerçek sahibi olan B.Y., annesinin il dışında olduğunu ve telefonun kendisine bağlandığını belirterek, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde şunları söyledi: "Beni arayan kişi kendisini 'Ben Mustafa Öztürk, Bolu Valiliğinden arıyorum.

Ben Valinin Özel Kalem Müdürüyüm. Vali bey sizinle görüşmek istiyor' diye tanıttı ve telefonu başka bir hatta yönlendirip bir erkek şahıs telefona bağlandı. Şahıs bana hitaben, 'Ben Bolu Valisi Aydın Baruş. Bolu'da işsizlik problemi var. Bir yardım projesi oluşturduk. Engelli çocuklarla ilgili elektrikli, akülü araba alımı var. Bu projede sizden de destek bekliyoruz. Mustafa bey, sizinle tekrar irtibata geçecek ve gerekli bilgileri verecek, onun görüşür' dedi. Bende, yardım için mail atılmasını istedim. Hemen ardından gelen evrak görüntüsünde, 'Vali Aydın Baruş e-imzalı' ibaresini gördüm. Hesap sahibi olarak Fatih Çetin olduğu ve hesap numarası gönderildi.

Bir de yine mailime, 'Bolu Valiliği Sosyal Yardım Koordinasyon Başkanlığı' başlıklı yazı gönderdiler. İnandım ve 16 bin lirayı IBAN hesaplarına gönderdim. Fakat, rahatsız oldum ve ertesi gün Bolu Valiliğine gidince gerçeği öğrendim ve dolandırıldım. Kendilerinden şikayetçiyim" dedi. 

Sanıklardan Nevfel Keskin, suçlamaları kabul etti ve Bolu'da böyle bir olayın gerçekleşmediğini söyledi. Ancak, diğer sanıklar Oğuzhan Deniz, Fatih ve Hilmi ise suçlamaları kabul etmeden dolandırıcılık işlerinde ortak olduklarını itiraf ettiler.

Sanık Nevfel Keskin, "Biz bütün dolandırıcılık olaylarında hep beraber bulunduk. Ama Bolu ili bazında böyle bir olay gerçekleştirmedik. Çok sayıda kişiyi dolandırdık. Biz birçok kişinin kimlik ve banka bilgilerini alıp, dolandırıcılık işlerini yaptık. Bu olaylarda Oğuzhan, Fatih ve Hilmi'de vardı. Onlar da bu işin içindedir. Kimse boşuna inkar etmesin" şeklinde savunma yaptı.

Diğer sanık Oğuzhan Deniz ise, "Ben Bolu Valisi Aydın Baruş ismini kullanmadım ama hesap bilgilerimi kullandırdım ve bunları dolandırıcılık olayında komisyon karşılığında kullandırdım. Bilerek bu işe girdim. Herkes bu işlere bilerek girmiştir. Kimse kimseye bedava para vermez" dedi.

Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, haklarında 12'şer yıl hapis cezası istenen 4 sanığın duruşması, eksik evrakların tamamlanması için 6 Nisan 2023 tarihine ertelendi.