ABD Savunma Bakanlığı, ABD ordusunu küçülterek, eski uçak ve gemilerini kullanımdan kaldırarak ve yeni nesil hayalet uçakları olarak nitelendirilen F-35'lerin alımını yavaşlatarak gelecek 10 yılda 487 milyar dolarlık savunma kesintisi yapmayı hedefleyen plan açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, konuyla ilgili bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Toplantının başında ABD'nin ordusundaki yeniden yapılandırılmasına değinen Panetta, geleceğin ABD ordusunun vizyonunu şöyle tanımladı:

''-Ordu, daha küçük ama daha çevik, esnek, her şeye hazır ve teknolojik olarak donatılmış olacak,

-Asya-Pasifik ile Ortadoğu'ya daha çok odaklanılarak, ABD'nin küresel duruş ve görünümü yeniden düzenlenecek,

-Dünyanın her yerinde yaratıcı ortaklıklar ile güçlü anahtar müttefiklik ve ortaklıklar inşa edilecek,

-Nerede, ne zaman, hangi düşmandan gelirse gelsin, saldırılara hızlıca karşı koyup, düşmanın mağlup edilmesi sağlanacak,

-Teknoloji ve yeni kapasitelerdeki anahtar önemdeki yatırımlar öncelik haline getirilecek ve bu öncelikler korunacak.''



-''Navy SEALs'' gibi yeni ekipler...-



Panetta, toplantıda açıkladıkları yeni planın, Savunma Bakanlığının odağını Irak ve Afganistan'daki savaşlardan geleceğin zorluklarını barındıran Asya, Ortadoğu ve siber uzaya yönelttiğini söyledi.

Bu kapsamda, dünya genelinde daha çok, terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'i ortadan kaldıran ''Navy SEALs'' gibi daha özel operasyon timleri bulunacağını belirten Panetta, ''Yaklaşımımız, bunu, dünyanın en güçlü ordusunun korunmasını sağlamada bir fırsat olarak kullanmak, ordumuzun içini boşaltmak değil'' dedi.

Panetta ayrıca, ''Çevik ve hazırlıklı bir askeri güç yaratabilmek için, düzgün biçimde eğitip ekipman sağlayabileceğimizden daha fazla bir yapıyı korumama yönünde bilinçli bir seçim yaptık'' diye konuştu.



-''2013 yılı için 525 milyar dolar taban bütçe''



ABD'de Savunma Bakanlığının bütçesi, toplam federal harcamaların yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor. Bakanlığın taban bütçesi 2010 yılı ile geçen yıl 528'er milyar, bu yıl 531 milyar dolardı.

Panetta, toplantıda, 2013 yılı için 525 milyar dolar taban bütçe teklif ettiklerini, ayrıca, öncelikle Afganistan olmak üzere denizaşırı ülkelerdeki ABD askerlerinin operasyonları için de 88 milyar dolar ek kaynak isteneceğini söyledi.

2013 için önerilen bu rakam, 11 Eylül saldırılarının ardından ilk defa Savunma Bakanlığının bir önceki yıla göre daha az taban bütçe teklif etmesi anlamına geliyor.

Bunun yanında, bakanlığın taban bütçesinin 2017 yılına kadar da 567 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Böylece, geçen yılki bütçeyle karşılaştırıldığında, gelecek 5 yılda savunma harcamalarının 259 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.

Panetta, bir soru üzerine, Savunma Bakanlığındaki bütçe kesintilerinin Amerika'daki 50 eyaleti ve birçok bölgeyi etkileyeceğini belirterek, ''Bu, bütçe açığını azaltmanın sözden mi eylemden mi oluştuğunun testi olacak'' dedi.

Bunun yanında, 2013 bütçe planı, ABD ordusundaki askerlerin sayısını gelecek 10 yılda neredeyse 100 bin kadar indiriyor. Ön bilgisi verilen planın detayları gelecek ay belli olacak. Gelecek 5 yılda, aktif görevlerdeki askerlerin sayısı 570 binden 490 bine indirilecek, deniz piyadelerinin sayısı ise 202 binden 182 bine düşecek.

Bakanlık ayrıca, eski uçak ve gemilerini kullanımdan kaldıracak, yeni nesil hayalet uçakların alımını yavaşlatacak.