Serbest piyasada dün 1,8600 liraya yaklaşan dolar, Merkez Bankası'nın bugün repo ihalesi açmayacağını duyurmasıyla birlikte gerilemeye başladı.

Geçen yılı 1,5550 liradan kapatan dolar, yıl içinde 1,9000 lira seviyelerine kadar yükseldi. Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nı güçlü tutma politikalarıyla yükselişi sınırlandırılan dolar, geçen ayı 1,7590 lira seviyesinden kapatmıştı. Bugün itibariyle geçen yılın yüzde 18,58 üzerinde olan dolar, ekim ayına göre de yüzde 4,49 oranında değer kazanmış durumda.

Dolar dün son 1 ayın en yüksek seviyesi olan 1,8600 lirayı zorlarken, bugün Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmayacağını duyurmasıyla gerilemeye başladı.

Serbest piyasada şu dakikalarda 1,8360 liradan alınan dolar, 1,8380 liradan satılıyor.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, şunları anlattı:

''Dünkü satışa rağmen kur yükselince Merkez Bankası repo ihalesi açmayarak piyasaya Türk Lirası vermedi. Merkez Bankası'nın ana politikasının enflasyon ve buna bağlı olarak da Türk Lirası'nın gücünü koruma olduğunu buradan anlıyoruz. Yarın Merkez Bankası'nın vereceği karar da sadece haftalık faiz kararıyla ilişkili olacaktır. Bu toplantı öncesinde Merkez Bankası'nın olası bir Türk Lirası'nı değerlendirme adımına karşılık, Türk Lirası'nda döviz pozisyonlarında bir azalma, satış yönünde hareket olduğunu görüyoruz. Kur yukarı doğru gitse de Merkez Bankası'nın adımı belli; repo ihalesinde piyasaya para vermemek, gerekirse de haftalık faiz oranını artırmak.''

Uskuay, gelişmekte olan para birimlerinin aşırı değer kaybederken, Türk Lirası'nın kendiliğinden değer kazanmasını çok beklememek gerektiğinin altını çizerek, Merkez Bankası'nın yapacağı şeyin değer kaybının önüne geçmek olduğunu, risk alma iştahı dünyada arttığı zaman Türk Lirası'nın hızlı bir şekilde değer kazanacağını söyledi.