Tır İle Otomobil Kavşakta Çarpıştı Yaralılara Müdehale Ediliyor Tır İle Otomobil Kavşakta Çarpıştı Yaralılara Müdehale Ediliyor

Bu geri ödeme işlemleri iki şekilde gerçekleşebilir: toplu ödeme ve prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumu.

Toplu Ödeme: Emeklilik süresini tamamlayamayan bireyler, SGK'ya yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarlarını toplu bir şekilde geri alabilirler. Bu ödemeler, işçi payına düşen emeklilik primlerini kapsar. Ancak işveren payları ve genel sağlık sigortası primi iade edilmez.

Prime Esas Kazanç Üst Sınırının Aşılması Durumu: Bir kişi birden fazla işverene bağlı olarak çalışıyorsa veya yüksek ücret alıyorsa, ödediği primler prime esas kazanç üst sınırını aşabilir. Bu durumda, kişi adına fazla ödenen bu tutarı SGK'dan geri talep edebilir. Ancak bu durumda da sadece işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarına ait tutarlar iade edilir, işverenlerin ödediği primlerin iadesi söz konusu değildir.

Bağ-Kur kapsamında kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar da prime esas kazanç üst sınırını aşan ödemelerde prim iadesi alabilirler. Ancak bu durumda iade oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen primin yüzdesine göre belirlenir.

Ödemeler, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde yapılır. Bu sayede uzun yıllar önce ödenen primlerin enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilir ve hak sahiplerine avantaj sağlanır