Ispartalı firmalar Dubai ve İran’ı keşfetti, kokusu 5 yıl kaybolmayan  tesbih ve seccade satışına başlandı 

 CİHAN HABER AJANSI/ISPARTA 

Isparta'da gül ve gül ürünleri sektöründe farklı arayışlara giren firmalar Dubai ve İran gibi ülkelere gül kokulu tesbih ve seccade ihraç etmeye başladı.

Parfüm ve kozmetik sanayinin hammaddesi olan  gülyağı üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Isparta'da yılda 10 bin ton gül çiçeği yetiştiriliyor. Gülyağı üreten 4 fabrika bulunuyor. Esnaf ise genellikle küçük işletmelerde ürettiği krem, gül suyu, sabun, nemlendirici, losyon gibi ürünleri hediyelik olarak şehre gelen misafirlere satıyor.

 Ancak kozmetik sektörünün dışında pazar arayışlarını sürdüren bazı firmalar bugünlerde farklı ürünlere yöneldi. Rose Life Kozmetik firması, patentini aldığı ve 5 yıl boyunca kokusu kaybolmayan gül tomurcuğu şeklindeki tesbih ve seccadeleri İran ve Dubai'ye göndermeye başladı. Firma her ay ortalama 75 bine yakın ürün gönderiyor. Firmanın diğer bir hedefi de helal kozmetik ürünleri üretmek.

1972'li yıllarda kurulan işletmeyi babalarından devraldıklarını belirten Ercan Pekcan, 5yıl önce Rose Life'ı kurduklarını söyledi. Isparta'da yıllardır herkesin aynı ürünleri ürettiğini değişen tek şeyin sadece ambalajı olduğunu ifade eden Pekcan, “Isparta'da herkesin yaptığı ürünler hemen hemen aynı.

Gülsuyu çıkartılıyorsa herkes onu yapıyor, ambalajını değiştiriyor. Krem yapıyorsa ambalajını değiştiriyor. Gülden farklı ürünler üretip yurt dışına açılmak gerekiyor.” dedi.

Yurt dışına yaptıkları ziyarette Dubai ve İran pazarını keşfettiklerini ifade eden Pekcan, ilk planda tesbih ve seccade göndermeyi planladıklarını ancak gül kokusunun kalıcı olması konusunda ciddi bir eksiklik yaşadıkları kaydetti. Pekçan, bu konuda 5 ay süren bir çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Gül kokulu tespih yapımına başladık.

 Burada gülü nasıl kullanabileceğimizi düşündük. Gülleri tomurcuk halindeyken  toplayıp kurutmaya başladık. Isparta'da kurutma yapılmıyor.Güller açıyor, hasadı yapılıyor. Gül açıldığında koku tutma özelliği azalıyor. Tomurcuk halindeyken topladığımız güller kurutularak toz haline getiriliyor.

İçine mermer tozu   reçine gülyağı ve esansı katılarak  hamur haline getiriliyor. Daha sonra basınçla kalıplara enjekte ediliyor. Bu sayede kokunun uzun süre tutulması sağlanıyor. Dolayısıyla 5,6 yıl boyunca bu tesbih çektikçe kokuyor. Tesbihte kullandığımız tomurcuk gülü kendi tasarımımız ve tescilli.”

Pekcan, seccade ise dokuma başlamadan iplik halindeyken kokulandırmanın yapıldığını, bu sayede dokumadaki büklümlerin kokuyu içine sindirerek seccadenin her açılış kapanışında  kokuyu kendiliğinden verdiğini kaydetti.

Pekcan, ayda ortalama 40 bin seccade, 35 bin civarında tespih gönderdiklerini belirterek hedeflerini diğer İslam ülkeleri olduğunu belirtti.

  GÜL KOKULU HELAL PARFÜM ÜRETİLDİ

Diğer bir çalışmanın da helal kozmetik ürünleri olduğunu ifade eden Pekcan, 5 aydan bu yana sürdürdükleri çalışmada alkolsüz parfüm üretmeyi başardıklarını ifade etti. Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun için Çin'e giderek araştırma yaptık ve oradan birçok bitkisel yağ getirdik.

Laboratuarlarımız da kimyagerlerimiz tarafından bu bitki yağları kullanılarak çalışmalar yapıldı. Etilalkol yerine bitkisel yağlar kullandık. Sonuçta kokuyu tutan bir malzeme elde ettik. Burada ayrıca mevsimine göre hangi kokuyu elde etmek istiyorsanız o esansı atıyor ve elde ediyorsunuz.”