Kasap reyonlarında bir miktar fiyat düşüşü görülse de, sektör temsilcileri, kırmızı et ile kanatlı et arasındaki makasın giderek açıldığını ve bu nedenle tüketicilerin kanatlı ete yönelmeye başladığını belirtiyor.

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşları kasap reyonlarından uzaklaştırıyor. Ayrıca, zincir marketlerin kasap reyonlarında işçi sayısını azaltması ve etlerin vakumlu ambalajlarda satılması dikkat çekiyor.

Ağaçlardaki hastalık etmenlerini incelediler Ağaçlardaki hastalık etmenlerini incelediler

Özellikle marketler, kırmızı et fiyatlarındaki artışı dengelemek için indirim kampanyaları düzenliyorlar. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 350 liranın üzerinde satılan dana kıyma, bu hafta 300 liraya kadar geriledi. Dana kuşbaşı fiyatı ise 319 lira seviyesine düştü.

CarrefourSA Kategori Genel Müdür Yardımcısı Murat Dinçer, fiyat değişimleriyle birlikte kırmızı et ve kanatlı eti arasındaki makasın açıldığını ve tüketicilerin kanatlı ete daha fazla ilgi gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, balık tüketiminin hala arttığını ifade ediyor.

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, üretimde yaşanan daralma ve tüketimdeki azalma nedeniyle sektörde küçülme eğilimi olduğunu belirtiyor. Ancak Türüng, bu küçülmenin kendi raflarına yansımadığını ve son iki yılda dana eti satışlarının tonaj bazında yüzde 12, kuzu eti satışlarının ise yüzde 34 gibi önemli bir artış gösterdiğini söylüyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, kırmızı ete ulaşamayan halkın sakatat tükettiği belirtiliyor. Ancak hayvan kesiminin azalması, bu tür ürünlere ulaşmanın da eskisi kadar kolay olmadığını gösteriyor. Büyükbaş hayvan varlığı Haziran 2023 itibarıyla yılbaşına göre 336 bin adet azalarak 16 milyon 687 bine geriledi. Küçükbaş hayvan sayısı ise 2 milyon 991 adet azalarak 53 milyon 274 bine indi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, küçük işletmelerin üretimden çekilmesinin temel neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ithalat yetkisine sahip büyük işletmelerin hayvanları düşük maliyetlerle alıp yüksek fiyatlarla satış yaparak kar sağladığını ifade ediyor. Türkiye'de üretilen hayvanların maliyetinin ise ithal hayvanlarla rekabet edemediğini vurguluyor.