Günlük kiralık ve Airbnb evleriyle ilgili yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek düzenleme, evini günlük olarak veya Airbnb yöntemiyle kiraya veren ev sahiplerinin 100 günden kısa süreli kiralanacak olan dairelerin tümü için izin belgesi alınması gerekecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre, turizm amaçlı ve 100 günden kısa süreli kiralanacak dairelerin tümü için e-Devlet’ten izin belgesi alınacak. E-Devlet üzerinden gerçekleştirilmeyen fiziki başvurular değerlendirmeye alınmayacak ve başvuru sahibine geri iade edilecek. Üzerinde üst veya intifa hakkı bulunan konutlar için başvuru, malik değil, hak sahibi tarafından yapılacak.

Tek çatı altında ve aynı kişi adına birden fazla konut için tek bir izin belgesi talep edilebilecek. Başvuru sırasında, aynı binada daha önce alınmış izin belgesine sahip konutların varlığından bilgi verilmesi gerekecek.İzin belgesi düzenlenmesinin ardından, 30 gün içinde konutlarda denetim yapılacak. Ayrıca, bu konutlar, izin belgesi alındıktan sonra en az iki yılda bir denetime tabi tutulacak.

Öğrenciler ve öğretmenlere bahar havası estirecek müjde! Öğrenciler ve öğretmenlere bahar havası estirecek müjde!

İzin belgesi olmadığı hâlde kiralama yapmak isteyen vatandaş, ilk aşamada 100 bin lira ceza uygulanarak 15 gün içerisinde izin belgesi almak zorunda kalacak. Bunu yapmayan ancak kiralamaya devam eden ev sahipleri, bu kez 500 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Aynı durumun devamı hâlinde ceza tutarı, 1 milyon liraya yükselecek.

Haber Merkezi