Sırbistan başkenti Belgrad'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, GDAÜ toplantısından sonraki temasları kapsamında Sırbistan Cumhurbaşkanı Bornis Tadiç ile Makedon ve Yunan mevkidaşları ile ikili görüşmeler yaptı.

Davutoğlu-Tadiç görüşmesinde Sırbistan'ın GDAÜ dönem başkanlığı bağlamında GDAÜ'nün geleceği ve çalışmaları hakkında fikir teatisi yapıldı. GDAÜ'nün daha aktif ve görünür hale getirilmesi ve sürecin çalışmaları hakkında görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda iki ülke ilişkileri gündeminde bulunan Sancak konusu da ele alındı.



-Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki



Davutoğlu'nun Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusu ele alındı.

Davutoğlu, bir süreden beri Makedonya'nın Vevçani kasabasındaki bir festivalde Müslümanlarla alay edilmesi konusunda Bakanlığının bilgi aldığını belirterek, "Bu bilgiler araştırılıyor ve dikkatle takip ediliyor. Sorunla ilgili sizin görüşünüzü de öğrenmek isterim" dedi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki de, konunun kendilerinin dikkatini de çektiğini, bu konuyu tasvip etmediklerini ve sorun olarak tartışmalara yol açtığını ifade etti. Konuyu onaylamadıklarını belirten Poposki, "İfade özgürlüğüne saygı duyarız, ancak başka dinlerle alay edilmesinin kabul edilir bir yanı olamaz. Bu konuda Makedonya Başbakanı da bir açıklama yaptı" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ifade özgürlüğüne de her zaman saygı duyulduğunu belirterek, "Ancak hangi dinle ilgili olursa olsun kullanılacak ifadelere her zaman çok dikkat edilmesi gerekir. Bu gibi durumlar ortaya çıktığında resmi makamların hemen gerekli müdahalede bulunması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Poposki'yi Türkiye'ye davet ederek, ziyaretin en kısa zamanda yapılması arzusunda olduklarını söyledi. Türkiye'yi defalarca ziyaret ettiğini belirten Poposki de, Türkiye'ye dışişleri bakanı sıfatıyla da gelmeyi arzuladığını belirtti.



-Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimas



Davutoğlu, Sırbistan'daki resmi temasları kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile de bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler ele alınırken, Türkiye ile Yunanistan dışişleri bakanlıkları müsteşarlarının Şubat ayında bir araya gelmesi, bu temas sırasında önce iki ülke dışişleri bakanlarının uygun bir tarihte bir araya gelmesi ve bilahare yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı üzerinde çalışılması kararlaştırıldı.