Fethullah Gülen'in kaleme aldığı ''Yaşatma İdeali'' kitabı, Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirilen etkinlikle tanıtıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nca düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan vakfın başkanı Mustafa Yeşil, günümüzde para kazanmanın başarı olarak görüldüğü ve her şeyin kıymetinin para ile ölçüldüğünü belirterek, insanın ve insani değerlerin var oldukları günden bu yana en sefil ve en acıklı dönemlerini yaşadıklarını söyledi.

Yeşil, küçük bir azınlığın dışında hemen herkesin ''ümitsiz, kuşkulu bir bekleyiş ve sebepler üstü bir arayış'' içinde olduğunu ifade ederek, insanlığın, gönlüne ümit kazandıracak ve kendisini hayal kırıklığına uğratmayacak yüksek bir gayeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Mustafa Yeşil, ''ben demeyen, hürmet avlama peşinde olmayan insanların'', Allah'a saygılarını istismar etmeyen talihliler olduğunu belirterek, bu kişilerin, çok şey yaptıkları halde, hiç bir şey yapmamış gibi davrandıklarını da söyledi.

Etkinlikte ayrıca kitapla aynı ismi taşıyan bir de panel düzenlendi.

Oturum başkanlığını gazeteci yazar Prof. Dr. Mehmet Altan'ın yaptığı panelde konuşan gazeteci Şahin Alpay, Fethullah Gülen'in önderliğinde, onun talebelerinin tüm dünyada açtığı okulları ve yaptığı hizmetleri anlattı. Alpay, bu okulların insanlara ve insanlığa çok faydası olduğunu ifade ederek, insanların en büyük ihtiyaçlarından birisinin ''dini inanç'' olduğunu kaydetti.

Yurt dışında açılan Türk okullarını çok iyi tanıdığını da belirten Alpay, yurt dışındaki Türk okullarını 1996 yılından beri ziyaret etme fırsatı bulduğunu ve bu okullarda pırıl pırıl sınıflar, laboratuvarlar ve en modern bilgisayarların var olduğunu dile getirerek, bu okulların, yerli ve Türk öğretmenlerin iş birliğiyle yeni nesillerin yetiştirilmesinde önemli rol oynadığını da anlattı.

Gazeteci-yazar Ali Bulaç ise insanı sevmekteki esasın, insanın kendi özelliğinden kaynaklanmadığını belirterek, Allah'ın insanda görünen sıfatlarının sevildiğini ifade etti.

Gülen'in fıkıh kitaplarının şimdiden klasikleştiğini aktaran Bulaç, ''O, Abbasi dönemi alimleri gibi kamusal alanda söyleyecek sözü olan insandır. Türkiye-nin küreselleşen dünyaya yaptığı en önemli ve özgün katkısı yurt dışındaki Türk okullarıdır'' diye konuştu.

Gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Altan da, insanların aslında ufacık bir gezegende yaşadığını ve 7 milyar insanın yer kürenin zevkini çıkarması gerektiğini söyledi. Buna rağmen bu işin kolay olmadığını anlatan, Altan, şöyle devam etti:

''Çünkü biz hayata, insan olma vasfının dışındaki özellikleri öne alarak bakma eylemi içerisindeyiz. Bu yüzden de kavgalar, gruplaşmalar, bölünmeler, düşmanlıklar beklenmeyen noktalara doğru gidiyor. Bu, 'yaşatma ideali' kavramı ve bunun üstünden hayata bakmak hala zor olsa da, buna yönelik her adım benim için çok önemlidir.''

Etkinliğe, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.