Güneş kremi; Güneş’in zararlı ışınlarından korunmak için geliştirilmiş bir ürün. Yıllardır her yerde özellikle yaz aylarında sürekli kullanılıyor. Ancak cildi koruyan bu krem, doğru kullanılmadığında ya da kötü bir marka alındığında cilde ciddi zararlar verebiliyor.

Günümüzde yanlış güneş kremlerinin seçimine bağlı olarak birçok kişide cilt hastalıkları oluştu. Uzmanlar, doğru güneş kreminin seçimiyle ilgili tüyolar vermeye başladı. Eğer bu tüyolara dikkat etmezseniz cilt hastalıklarına şimdiden hazırlıklı olun.

Bakırköy Meydan'da Konaklama Seçenekleri Bakırköy Meydan'da Konaklama Seçenekleri

Marka Seçimi

Marka seçimi, güneş kremi kullanımında en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Kaliteli markalar, cilt tipinize uygun ve sağlık kurallarını dikkate alınarak üretilir. Böylelikle cilt hastalıkları gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali oldukça düşüktür. Güneş kremi seçiminde bir marka seçimini doğru yapabilmek için marka ürünlerinde bazı unsurlara dikkat edilmelidir.

Bu unsurlar;

  • SPF oranı
  • Cilt tipine uygunluk
  • Alerjik etkenler
  • Kimyasal madde oranlarıdır.

SPF oranı, güneşin koruma oranı olarak adlandırılır. Kaliteli bir markanın SPF oranı, 15-50 arasında olmalıdır. Cilt tipine uygun olmayan güneş kremi, cildin yağ dengesini bozar. Bu da cildin aşırı yağlı olmasına neden olur.

Ürünlerde kullanılan bazı maddeler, ciltte alerjik etki oluşturabilir. Güneş kremi almadan önce cilt muayenesi muhakkak yaptırılmalıdır. Kaliteli olmayan bir güneş kreminde sülfat gibi kimyasal maddeler kullanılır. Bu maddelerin, çok fazla oranda kullanıldığı markalar tercih edilmelidir.

Faktör (SPF) Seçimi

SPF, güneş kreminin doğru bir şekilde kullanıldığında cildi zararlı güneş ışınlarından ne kadar süre koruyabileceğini gösterir. Ancak bu, SPF oranının yüksek olmasının en iyi olduğu varsayımını ortaya çıkarmaz. Çünkü daha önce güneş kremi kullanmamış biri, SPF 30 kullandığında cildinin yanma ihtimali oldukça yüksektir.

Yapılan araştırmalara göre; SPF 15, zararlı güneş ışınlarının %92’sine, SPF 30, zararlı güneş ışınlarının %96’sına ve SPF 50 zararlı güneş ışınlarının %97’sine engel olabilir. SPF 75 ve SPF 100 gibi yüksek faktörler, genellikle UVB ışınlarından korur. Bu yüzden uzmanlar, güneş kremlerinin SPF oranının 15 ile 50 arasında olmasını önerir.

Cilt Tipine Uygunluğu

Güneş kremlerinin cilt tipine uygun olması, cildin yağ dengesi için önemlidir. Yağlı cildi olanlar, içinde yağ olmayan güneş kremlerinin tercih etmelidir. Kuru cildi olanlar ise nemlendirici özellikli losyona benzeyen güneş kremlerini kullanmalıdır.

Geniş Spektrumlu Güneş Kremi Seçimi

Güneşten gelen UVA ve UVB ışınları, insan cildi için zararlıdır. Bu yüzden güneş kremlerinin her iki ışına karşı koruması beklenir. SPF oranı düşük olan kremler, UVA ışınlarına karşı korurken SPF oranı yüksek olan güneş kremleri UVB ışınlarına karşı korur. Bu yüzden güneş kremi alırken orta faktörlü SPF 30 kremi tercih edilebilir.

Yaşa Uygunluk

Güneş kremi, çocukların ve yetişkinlerin özellikle yaz aylarında kullanması gereken bir kremdir. Bu yüzden birçok marka çocuklar ve yetişkinler için farklı güneş kremleri üretir. Her yaş için güneş kremi bulunmaz. Dolayısıyla cildinize uygun, SPF faktörü doğru aralıklarda olan kaliteli güneş kremlerini kullanmalısınız. Bebek ve çocuklarınız için de bebek güneş koruyucu tercih edilmelidir.