Dolar kuru o tarihte 40 lirayı aşacak Dolar kuru o tarihte 40 lirayı aşacak

Haber Nedir, Haberin Özellikleri Nelerdir?

İnternet teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile habercilik farklı bir boyut kazanmıştır. Fakat hangi ortamda olursa olsun ele alınan haber dosyası tamamen bağımsız ve etik kurallara uygun bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. Bu yüzden haberin ve habercinin gerçek manada taşıması gereken birtakım özellikler bulunur. Yazımızın devamında haber nedir? sorusuna verdiğimiz cevabın yanı sıra, gerçek ve etik haberin özellikleri hakkında da bilgilere yer verdik.

Haber Nedir?

İnsanı ilgilendiren doğa olaylarının, ülkeler arası ve ülkeler içi olumlu ve olumsuz gelişmelerin, insana dair ilginç ve dikkat çekici ilişkilerin ve durumların çeşitli yayın araçları ile insanlara duyurulduğu metinler “haber” olarak tanımlanmaktadır.

Doğru ve Etik Haberde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Öncelikle haber metninin “kim?”, “ Ne zaman?”,“Nerede?, “ Neden?”, “ Nasıl? ve “Ne gibi?”sorularına cevap verebilecek nitelikte olması önemlidir. Haberin değer kazanmasına neden olan faktörleri ele alacak olursak, bir haberde bulunması gereken en temel özellikler şunlardır;

İlginçlik: Habere konu olan olayın hiç şüphesiz ki ilginç özelliklerinin vurgulanması, okuyucunun dikkatinden kaçmayacaktır. Kaliteli bir haber hazırlamak istiyorsanız, mutlaka ilginç özelliklerini de konuyu saptırmadan ele almanız gerekir.

Önem: Toplum geneline hitap eden haberler daha fazla önem taşır. Bu yüzden bir haberin önemliliği ölçmek için, toplumun çoğunluğuna hitap edip etmediği dikkate alınmalıdır.

Zaman: Kaliteli bir haber için zaman, en önemli kavramlardan biridir. Örneğin güncelliğini yitirmiş bir konuyu günler sonra haber olarak ele almak, habercinin yapabileceği en önemli hatalardan biridir. Çünkü haberlerin en önemli özelliklerinden biri, güncel değerler taşınmasıdır.

Tutarlılık: Haber metni baştan sona birbiriyle tutarlı bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. Haberin giriş kısmında verilen bilgilerin devamında sağlaması yapılacak şekilde bir metin hazırlanmalıdır.

Gerçeklik: Hiç şüphesiz ki haberi haber yapan ve kalite etkisini arttıran en önemli husus, haber konusunun gerçeklikle tamamen örtüşüyor olmasıdır.

Nesnellik: Habere değer katan ve mutlak olarak gözetilmesi gereken bir başka önemli özellik ise, haber metninin nesnel özellikler taşımasıdır. Burada habercinin kendi yorumunu ve duygularını konuya yansıtması yerine, daha çok nesnel olgulara vurgu yaparak haber metni hazırlaması önemlidir.

Doğruluk: Bir haberi kaliteli ve dikkat çekici kılmak için, mutlaka doğru şekilde ele almak gerekir.

Tarafsızlık: Mümkün olduğu kadar habercilerin tarafsızlık ilkesi ile mesleklerini icra etmeleri gerekir. Aksi halde yanlış bilgilendirici haberler ile sadece kendi görüşüne uygun kitlelere hitap edilmesi söz konusu olacaktır.

Tüm bunları ele alındığında ortaya daha kaliteli haberlerin çıkması mümkündür. Aynı zamanda haberin yaşanmış olaylara ilişkili olması, gerçek habercilik anlamında olmazsa olmaz özelliklerden biridir.

Kaynak: https://haberdosyasi.com/