TESK: Hurda Araç Teşvik Yasasına İhtiyaç Var

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araç teşvik yasasının yeniden gündeme alınması gerektiğini belirterek, Türkiye'deki trafiğe kayıtlı 28 milyon aracın yaş ortalamasının 14,5 olduğunu ifade etti. Palandöken, 20 yaşın üzerindeki araçların hurdaya ayrılması, ekonomiye katkı sağlanması, ithalatın azaltılması ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla yeni bir hurda araç teşvik yasasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Isparta'da Bir Gencin Kaldırımda Uyuması Dikkat Çekti Isparta'da Bir Gencin Kaldırımda Uyuması Dikkat Çekti

 image

Palandöken, hurda araç teşvik yasasının en son 2015 yılında çıkarıldığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "TÜİK verilerine göre, 2023 yılı sonu itibariyle ülkemizde bulunan toplam 28 milyon 740 bin aracın yaş ortalaması 14,5 olarak belirlendi. Bu araçların tamir ve bakım masrafları karayolu taşımacılığında problem oluşturuyor. İlgili Maliye ve Ulaştırma Bakanlıkları koordinasyon yaparak konuyu çözüme kavuşturmalı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi piyasanın şu anda en çok ihtiyaç duyduğu hurda araç teşvik yasası tekrar gündeme gelmeli. Bu kez sürekli olarak yürürlükte kalmalı."

image

Ayrıca, Palandöken devletin ithalatı azaltıp ihracatı arttırmaya yönelik çalışmalarına hurda teşvik yasasının önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, "İthal ettiğimiz her şey enflasyonu ve döviz kurunu doğrudan arttırmaktadır. Özellikle hurda araç teşvik yasası ile demir-çelik sektöründe yılda 9 milyar dolar demir-çelik hurdası ithalatını azaltabiliriz. Bu konuda bir defaya mahsus ÖTV muafiyeti getirilerek aracını yenileyecek olanlara kolaylık sağlanmalı." dedi.

image

image

image

image