Öğrencilere deprem çantası hediye edildi Öğrencilere deprem çantası hediye edildi

Ancak araç satışlarının durma noktasına gelmesi fiyatların da düşmesine neden oldu.

En çok tercih edilen ikinci el otomobillerden biri olan Renault Megane Sedan'ın fiyatı, temmuz ayında 870 bin TL iken ekim ayında yüzde 6.3'lük bir düşüşle 815 bin TL seviyesine geriledi. Bu düşüşte Ticaret Bakanlığı'nın alınan önlemleri, yatırım amaçlı araç alımlarını sınırlamayı hedeflemesinin etkisi büyük oldu. Otomobil bayileri, araç alımlarını teşvik etmek amacıyla kampanyalar düzenlemeye başladı, bu da ikinci el araç satışlarını negatif etkiledi.

Sıfır araç fiyatlarında artış yaşanmazken, ikinci el araçlarda 1-20 Ekim tarihleri arasında yüzde 9'luk bir düşüş gözlemlendi. Bu durumun arkasındaki nedenler arasında sıfır km araç bulunurluğunun artması, ikinci el araç fiyatlarının düşmesi, yatırım amaçlı alternatif araçlara ilgi artışı ve 1 Kasım'da uygulanmaya başlayacak kimlik doğrulama zorunluluğu yer alıyor.

İkinci el araç fiyatlarındaki düşüş, araç yaşına göre farklılık gösterebileceği gibi, piyasadaki bu dengesizlik, fiyat düşüşünün devam etmesi beklentisini de beraberinde getiriyor. Ayrıca, otomobil sektöründe daha sağlıklı ve gerçekçi verilere dayalı endeksler oluşturularak fiyat dalgalanmaları daha yakından takip ediliyor. Bu durum, sürücülerin ikinci el araç alımları sırasında daha bilinçli tercihlerde bulunmalarını sağlayabilir