Dr. Korkmaz, tedaviye geç kalındığında hızla ilerleyen bu hastalığın kişiyi ömür boyu bir diyaliz makinasına bağlı olarak yaşamaya mahkum edebildiğini kaydetti.

Böbrek hastalarının doktor tavsiyesine muhakkak ki uyması gerektiğini söyleyen Dr. Korkmaz, “Diyalize girmek çok kötü bir şey. Ne kadar yaşarsanız kaliteniz o kadar artar” dedi.

Diyaliz hastalarının nelere dikkat edilmesi hususunda bilgi veren Dr. Korkmaz, “Diyaliz hastaları tabi böbrek fonksiyonlarını bir şekilde yapay olarak diyaliz hastalarına kazandırmış oluyoruz ama böbreğin her tür fonksiyonu diyalizle kazandırmak mümkün degil. Hormonal fonksiyonlar dediğimiz bir takım  kan yapıcı hormonların yapılması diyalizle mümkün değil yine iskelet kemik sistemi ile ilgili bir takım hormonal görevlerin yapılabilmesi diyaliz yöntemleriyle mümkün değil. Dolayısı ile diyaliz hastalarının bu tip tedavileri mutlaka alması hekimlerine bu konuda uyum göstermeleri gerekiyor ki uzun dönemlerde ciddi sorunlarla karşılaşmasın. Belki sorunun özünde ki yanıt şu olmalı diyaliz hastaları en çok kalp ve damar hastalıkları açısından kendilerine dikkat etmeli. Hekimlerine bu konuda uyum göstermelidirler çünkü biliyoruz ki diyaliz aldığımız hastaların en çok kayıp nedenleri olum nedenleri kalp ve damar hastalıkları dolayısı ile bu hastaların düzenli olarak kalp ve damar kontrolleri yapmaları gerekir. Kendilerinin de bu konuda yapabilecekleri en önemli şey hipervolemi dediğimiz vücudun aşırı miktarda sulu veya sıvı komparantının artmış  bir halde olmamasına dikkat etmeleri gerekir çünkü diyaliz hastalarında bir süre sonra idrar miktarı tamamen sıfırlanıyor hiç idrar çıkaramıyor bu hastalarımız dolayısı ile içtikleri sıvıya çok dikkat etmeleri gerekiyor  örneğin hemodiyaliz hastaları için her iki diyaliz seansı arasında çok fazla kilo almadan makineye gelmeleri gerekiyor ki kalpleri ve damarları çok olumsuz etkilenmesin dolayısı ile ömürleri bu yüzden kısalmasın dolayısı ile diyete çok dikkat etmeleri gerekiyor, diyaliz ekibine uyma dikkat etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.