ISPARTA"DA İLK
Medisparta Diyaliz Merkezi"nde tedavi gören 3 böbrek hastasına Akdeniz Üniversitesi"nde (Antalya/ AÜ) gerçekleştirilen başarılı operasyonlar ile organ nakledildi. Halil Dağ, Metin Özdemir ve Kürşat Elmas isimli hastalar organ nakli ile tekrar hayata bağlandılar. Medisparta Diyaliz Merkezi Sorumlu Yöneticisi Dr. Saadet Çelikörs, bu çapta bir organ naklinin Isparta"da ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.
250 HASTA BEKLİYOR
Isparta genelinde ortalama 250 böbrek hastasının organ nakli için sıra beklediğini ifade eden windows 11 dijital anahtar satin al Dr. Çelikörs, toplumsal fayda odaklı kampanyalar açılması ve bilinçlendirme eğitimleri yapılması gerektiğini savundu.
AÜ"de Halil Dağ"a dokusu uyan bir kişiden, Metin Özdemir"e babasından, Kürşat Elmas"a da bir kadavradan böbrek nakli yapıldığını anlatan Çelikörs, 20 hastalarının da nakil için test yaptırdığını anlattı. Medisparta Diyaliz Merkezi Yönetmeni Dr. Saadet Çelikörs, şöyle konuştu:
“Bizde tedavi olan hastalarımızdan 20"si her 3 ayda bir AÜ"de testlere giriyor. Bunlar organ nakline hazırlık niteliği taşıyor. 3 ayda bir kan veriyorlar. Test yaptırıyorlar.
Ülkemizde organ bağışı bilinci maalesef yeterince gelişmemiş durumda. Oysa ki sadece Isparta"da organ nakli bekleyen hasta toplamı 250. Biz de 20 hasta doku uyumu için sürekli Antalya"ya gidiyor.
Kamu, özel sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri, vakıflar ve insana, hayata değer veren tüm yapılar, organ bağışı konusunda ortak hareket etmeli. Toplumun bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmalarına katılmalıdır.”
HEYECAN VERİCİ
Medisparta Diyaliz Merkezi Başhemşiresi Nur Gökçetin de organ nakli ile nefes kaynağına kavuşan 3 hastalarının gelecek için kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti. Başhemşire Gökçetin, 11 yıldır Medisparta olarak Isparta"ya nefes kaynağı olmaya devam ettiklerini söyledi.
Aynı anda 20 kişiyi diyaliz ünitesine bağlamaya uygun altyapı ve teknik donanımlarının bulunduğuna işaret eden Başhemşire Nur Gökçetin, şöyle konuştu:
YAŞAM KALİTELERİNİ YÜKSELTİYORUZ
“Medisparta"da 3 kişiye Akdeniz Üniversitesi"nde organ nakli yapılması hem bize hem diğer hastalarımıza umut ve heyecan verdi. Çok mutlu olduk. Isparta"ya nefes vermek için daha üst düzey çaba göstereceğiz.
1998 yılından bu yana en yeni ve en son teknolojik donanımlar ile hizmet veriyoruz. Kurumda yüksek etkinlikli diyalizör kullanıyoruz. Bunun anlamı şu: Hastalarımızın yaşam kalitesini sürekli yükseltiyoruz.
Böbrek hastalığı gerçekten çok zor. Sabır gerektiriyor. Bir hasta haftada 3 gün 4"er saat diyalize girmek zorunda. Bu çok uzun bir zaman dilimi.
Bizim tıbbi donanımlarımız tek kullanımlık. Bir defa kullanıyoruz. Bu şekilde diyalizör kanı daha iyi temizliyor. Hasta kendini daha zinde hissediyor.
Bu şekilde de hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltiyoruz.
Öte yandan organ nakli Isparta"da daha da geliştirilmelidir. Bu bir bilinç ve kültür meselesi. Sosyal içerikli kampanyalar açılmalıdır.”
TÜM YAPILARIMIZ İNSANA ODAKLI
Medisparta Diyaliz Merkezi Sağlık Teknikeri Hasan Taşaltın ise 20 kişilik kadro ile en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi. Diyalize girmesi gereken böbrek hastalarını evlerinden alıp merkeze getirdiklerini söyleyen Taşaltın, ayrıntıları şöyle paylaştı:
“Tedaviden sonra yine evlerine bırakıyoruz. Diyaliz sırasında her hangi bir sağlık sorunu çıkarsa ambulanslarımız ile müdahale için bir üst sağlık kuruluşu acil servisine götürüyoruz.
Biz, sadece Merkez İlçe değil, bölgelere de hizmet veriyoruz. Servis hizmetlerimiz diğer il ve ilçeler için de geçerli. Sorumlu hekim ve hemşire kontrolünde hastayı evinden alıyoruz. Tedaviden sonra evlerine tekrar bırakıyoruz.”


AKDENİZ GAZETESİ