Kentsel Dönüşüm yasası adıyla bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında ki kanun, 16 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya girmiş bulunuyor.

Cumhuriyet tarihimizde devrim sayılan bu kanun istisnasız 75 milyon insanımızı ilgilendiriyor. Bugüne kadar uygulanan kentsel dönüşümlerin aksine kişinin isteğine bırakmadan;  gecekondusu olandan, tek katlı evi olana, apartmanda, lüks konuttan, gökdelenlere  kadar herkes evinin, iş yerinin başta deprem olmak üzere afetlere karşı riskli olup olmadığını test ettirmek ve bunun çözüm yollarını aramak zorunda. Riskli yapı tespitinde, güçlendirme de veya yeniden yıkım da devlet kredi ve maddi destek ile halkı teşvik ediyor. 



Riskli Yapı Raporunu kimden alacağız?

Bakanlık tarafından Riskli Yapı Tespiti’nde lisanslandırılmış olan kurum ve kuruluşlara deprem tahkiki yaptırarak , deprem risk raporunuzu alıyorsunuz. Vatandaş olarak deprem tahkiki yaptıracağınız kuruluşa  sorduğunuz zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı kanun kapsamında  yetkilendirildiklerine dair lisanslarını göstermek zorundalar, lisans verme konusunda titiz davranan bakanlık, lisansı olmayan bir kurumun verdiği riskli yapı raporunu ise kabul etmiyor.

Isparta’da lisanslandırılmış olan bir kuruluş var mı?

Özel kuruluşlardan ise RİSK KENTSEL DÖNÜŞÜM Isparta İli başta olmak üzere, tüm Türkiye geneli  Riskli Yapı Tespitinde lisanslandırılmış bulunuyor.



Risk kentsel dönüşüm bölgenin deprem tahkiki ve güçlendirme konusunda önemli isimlerinden oluşan uzman kadrosuyla evinizin riskli yapı raporu için gereken deney ve tespitlerin yapılmasında, riskli yapı raporunun hazırlanmasında,  yapınızın risk durumuna göre güçlendirme yapılması veya yeniden inşa edilmesi konusunda da teknik ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

Risk kentsel dönüşüm Müdürü  Mimar Caner Ataseven yapmış olduğu açıklamada; “ Dünya’nın en iyi deprem mühendisi Mimar Sinan’ın torunları olarak, depremler de verdiğimiz can kayıplarının bize yakışmadığını, insanlarımızın yaşama hakkının elinden alınmasına kimsenin hakkının olmadığını belirterek, nüfusumuzun %98 i deprem kuşağında yaşarken kaybedilecek bir  dakikamızın bile olmadığını vurguladı. “



Riskli Yapı Tespit Raporu almak için yapılması gerekenler nelerdir?

Evinizin ilgili idareden alınmış projesi ve tapusu ile birlikte RİSK KENTSEL DÖNÜŞÜM merkezine gelerek bir dilekçe vermeniz yeterli. Bundan sonraki süreçte uzman ekibi ile risk kentsel dönüşüm gerekli deney ve tespitleri yapıyor ve topladıkları verileri bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak modelleyerek deprem karşısında yapının performansını belirleyip,  can güvenliğinin olup olmadığına dair risk raporu veriliyor.

Bundan sonraki süreçte ise yapı sahibi ile birlikte güçlendirmenin yapılması veya yeniden inşa kararı veriliyor. Bakanlık ise kredi, kira yardımı ve maddi destek ile teşvik ediyor.

Risk Kentsel Dönüşüm merkezine nasıl ulaşabiliriz?
Gülpetek Küçük Sanayi Sitesi E Ada 2.Blok No:8 ISPARTA
T: 0 246 5005 505 
C: 0532 768 36 11 – 0532 203 39 80

http://www.riskyapi.com/
Mail: [email protected]