DOLUNAY: Elma, Gül ve Kirazın alternatifi BADEM

Ak Parti Isparta Milletvekili Aday Adayı Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Dolunay, gül, elma ve kiraza alternatif olarak BADEM' inde modern tarım Isparta ekonomisine sağlayacağı katkı ile istihdamın attırılmasında da önemli bir faktör olacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Ak Parti'den Isparta Milletvekilliği için aday adaylığını açıklayan Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Dolunay, Isparta'nın tarıma dayalı ekonomide büyüme gösterdiğine işaret ederek, Isparta'nın tarımsal ekonomiden daha fazla pay alabilmesi için tarımsal projelerden bahsetti.

Adaylık sürecinde bahsettiği ve son günlerde de önemli ölçüde ilgi uyandıran projeler arasında "BADEM"in.alternatif bir ürün olabileceğini belirtti.

Isparta'nın önemli tarımsal ürünleri olarak gösterilen gül, elma ve kiraz gibi ürünlere ALTERNATİF olarak Isparta'nın gerek tarımsal açıdan gerekse ekonomik açıdan Badem yetiştiriciliğinde önemli bir bölge konumuna getirilebileceğine dikkati çeken Dolunay, Badem üretiminin Isparta şartlarında modem tarım yöntemleriyle yapılması durumda gül, elma ve kirazdan sonra Isparta için önemli bir ekonomik gelir kapısı olabileceğini ifade etti.

Isparta'da Badem üretiminin yaygınlaştırılması ile ilimizde tarımsal ekonomiye önemli katkılar sunacak projesi ile ilgili olarak şunları söyledi.
 
Parasal değeri yüksek olan Bademin doğru yerde tesis edildikten sonra kolay bir bakımla yöre çiftçisine ve milli ekonomiye katma değer kazandıracağının altını çizen Ziraat Mühendisi Dolunay, "Badem, taze meyve ve kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, çikolata, pasta endüstrisinde de kullanılmakta, badem üretiminden elde edilen bademyağı kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir."dedi.

"İSTİHDAMIN ARTIRILABİLMESİ İÇİN TARIMSAL YATIRIMLARIN TEŞVİK EDİLMESİNDE ALTER¬NATİF ÜRÜN' ÜN ÖNEMİ"

AK Parti Isparta Milletvekili Ziraat Müh. Mehmet Ali DOLUNAY; tarımsal üretimde verimliliği artırmak, tarımsal yatırımı teşvik etmek, ürün kalitesini ve standardını yükseltmek, modern tarım işletmelerinin kurulmasına öncülük etmek amacıyla güzel İsparta'mızın ekolojisine uygun "BADEM" çeşitleri ile kapama bahçeler kurarak, ekonomik anlamda alternatif ürün olarak badem yetiştiriciliğinin ilimizde yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Parasal değeri yüksek olan Badem, doğru yerde tesis edildikten sonra kolay bir bakımla yöre çiftçisine ve milli ekonomiye katma değer kazandıracaktır.

BADEM, KOZMETİK VE İLAÇ SANAYİSİNİN DE HAM MADDESİ

Badem, taze meyve ve kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, çikolata, pasta endüstrisinde de kullanılmakta, badem üretiminden elde edilen bademyağı kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir.

Yağ ve protein oranı yüksek bir meyve olan Badem, minerallerden fosfor, potasyum ve magnezyumca zengindir. Sağlıklı gıda tüketimi konusundaki hassasiyet ve tüketici tercihleri dikkate alındığında, uygun alanlarda badem plantasyonlarının yaygınlaştırılmasının önemi daha iyi ortaya çıkmaktadır.

BADEMİ NİÇİN İTHAL EDİYORUZ?

Ülkemiz badem ithal eden ülke konumundadır. Bunda, uygun standart çeşitlerle kurulu kapama bahçelerin olmayışı, bu zamana kadar çit bitkisi veya dağınık olarak üretimin tohumdan çıkan fidanlarla yapılmış olması ve geçci çeşitler geliştirilmediği için badem çeşitlerinin ilkbahar geç donlarından büyük zarar görmesi etken olmuştur.
 

MODERN BAHÇELER ÜRETİM AÇIĞINI KAPATACAKTIR

Girdi maliyetlerinin düşürülerek verimliliğin artırılabilmesi için üretimin toplu haldeki geniş arazilerde yapılması gerektiğinden; büyüklük olarak ekonomik olabilecek işletmelerde uygun planlama yapılarak kurulacak modern badem bahçeleri, üretimdeki açığın kapanmasını sağlayacaktır.

Bunun sonucunda; tarımın milli gelir içerisindeki payı artacak ve ülkemiz badem ithal eden ülke konumundan çıkacaktır.

Bu da ülkemiz ekonomisinin önemli unsurlarından birisi olan cari açığın azalmasını sağlayacak ve ülkemiz insanının yüzü gülecektir.