Yeni yurtların hizmete girmesiyle birlikte Isparta’da yaygın olan apart sektörünün olumsuz etkilenebileceği yönünde bir görüş var. Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Aybay, bu görüşe katılmadığını belirterek, yurtların hizmete girmesiyle apartlardaki kalite ve hizmetin ön plana çıkacağını savundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin öğrenci sayısı bu yıl 97 bini buldu. Öğrenci sayısının artması şehirde barınma sorununu da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda gerek özel gerekse kamu yatırımlarıyla İlimize toplamda yaklaşık 10 bin kişilik yurt kazandırılmak üzere. Bu yurtlar Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) bünyesinde hizmet verecek.  Yeni yurtların Isparta’da yaygın olan apart sektörünü ise olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde bir görüş var. Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı, Aybay Emlak’ın sahibi Fatih Aybay, bu görüşe katılmadığını belirterek, yeni yurtların apartlardaki kalite ve hizmeti ön plana çıkartacağını savundu.

BİR KİŞİ ORTALAMA 350 TL’YE APARTTA KALABİLİYOR

Yeni yurtlarla birlikte apart sektörünün çökeceğini düşünmediği ifade eden Fatih Aybay, “Hizmete girecek yurtlar, apartlarda kalite ve hizmeti ön plana çıkarabilir. Çünkü bu rekabeti ortaya çıkartır. Rekabet de kalite ve fiyatlara yansır. Bu yurtlar KYK’nın olacak. Apart ile yurt konsepti farkı şeyler. Apartta kalan insanlar sadece barınmak için apartı tercih etmiyor. Özgürlüklerine düşkün oldukları ya da daha rahat bir ortamda kalmak için apartı tercih ediyor. Yurtlarda belli kurallar var. Ayrıca bir oda da 3-4 kişi kalıyorlar. En kaliteli hizmeti veren yurtta bile şikayet oluşabiliyor. Bu yüzden apart tercih ediliyor. Apartta kişi yerini, dairesini, katını kendisi belirliyor. Bugün ortalama 350 TL’den 1000 TL’ye kadar apart var. Ancak 1000 TL olan apart çok fazla yok. 1000 TL’lik apartta ailesinin durumu çok iyi olanlar kalıyor. Ben 1998 yılından bu yana apart sektöründe hizmet veriyorum. Isparta şehir merkezinde ortalama 700 TL’ye apart var. 2 kişi bu apartı tuttuğu zaman kişi başı 350 TL düşer. Bu uygun bir fiyat. Bazı apartlarda elektrik su da fiyata dahil” dedi.

APART ESKİSİ KADAR İYİ BİR YATIRIM ARACI DEĞİL

Yurtların açılmasıyla birlikte apartların fiyatlarında da bir düşüş yaşanmasını beklediğini belirten Aybay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü kat karşılığı oranlar yüksek, kat az bu yüzden yeteri kadar apart üretilmiyor. Üretilmediği için de rekabet oluşmuyor. Bu yüzden fiyatlar hiçbir zaman geriye düşmüyor. Bir apartın içindeki eşyasıyla maliyeti ortalama 150 bin lirayı buluyor. İnsanların kira beklentisi olduğu için 750 TL’ye verse kendisini 20 yılda ancak amorti ediyor. Apart eskisi kadar iyi bir yatırım aracı değil. Eskiden maliyetler daha uygun, kiralar biraz daha yüksekti. Son 1 yıldır apartlara talep düştü. Kat karşılığı oranlar yüzde 50’yi geçti. Ayrıca sektörle alakası olmayan insanlar bile apart işine girdi. Apart Isparta’da şuanda lokomotif bir sektör. Kendi tahminlerime göre Isparta’da 15 bin kişiyi barındırabilecek şekilde apart vardır. Bunun 10 bininde öğrenci kalıyorsa 5 bininde yabancı uyruklu ya da bekar memurlar kalıyordur.  

EV ALAMAYAN APART ALIYOR                                       

Apart kiralamada sorun yok. Yeteri kadar apart var. Şuanda her mahallede apart yapılıyor. Herkesin alabileceği bir yatırım aracı olduğu için apart alınıyor. Bugün yeni bir daire 250 bin liradan aşağı değil. Yeni bir işe başlayan kişi ev alamıyor ama apart alabiliyor. Bugün Isparta’da ev fiyatları uygun olsa herkes ev almak ister. Ama diğer türlü apartlara yönelme oluyor.

ISPARTA’DA KONUT AÇIĞI VAR

Apartın gelişmesi Isparta için de iyi bir şey. Yoksa konut sorunu tamamen ortaya çıkacak. Isparta’da konutta büyük açık var. Şuanda kiraya verebileceğimiz 3+1 daire sayısı 3-5’i geçmiyor. Konut yapılıyor gibi gözüküyor ama gelen öğrenci ve diğer vatandaşlar bunu dolduruyor.”