Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyeliğinden istifa ederek Ak Parti'den Isparta Milletvekili aday adaylığını açıklayan Doç. Dr. Suat Kolukırık, akademik döneminde yaptığı çalışmaları, siyasette hizmete dönüştürmek istediğini söyledi.

     Hazırladığı projelerle sadece üniversite ve Isparta değil, Türkiye'nin değişim sürecine katkıda bulunan Kolukırık, 2004 yılında ''Türkiye'de Çingeneler-Romanlar'' üzerine yaptığı doktora tezi ile de bugün ülkede bu alanda yaşanan sorunlara çözüm sunuyor.

     Akademik bilgilerini siyasete aktarmak için adaylığını açıkladığını söyleyen Kolukırık, şunları söyledi: ''Gerek Süleyman Demirel Üniversitesi'nde gerekse yurt dışında görev yaptığım sıralarda önemli çalışmalar içerisinde yer aldım. Şimdi ise bu projelerin siyaset içinde hizmete dönüşmesini arzuluyorum. Bu doğrultuda cesaret göstererek, istifa ettim, adaylığımı açıkladım. Türkiye'de yaşanan değişim ve yeniden yapılandırma sürecinde projelerimin etkin rol üstleneceğini düşünüyorum. Bugüne kadar sadece Isparta bazında değil, ülke bazında projeler geliştirdim ve uygulandı.''

     SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın da emekliliğe ayrılarak, adaylık sürecine girdiğini hatırlatan Kolukırık, bilim insanlarının siyasette aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. Akademisyenlerin araştırmalar bazında çok sayıda proje ürettiklerini ifade eden Kolukırık, bunların hayata geçirilmesi için siyasetin de içinde olmaları gerektiğini aktardı.

     Kolukırık, AK Parti kadrolarına güvendiği için AK Parti'den aday olduğunu belirtti. Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini aktaran Kolukırık, Türkiye'de yeniden bir yapılandırma sürecinin başladığını belirterek, bu süreçte atılacak her adımın önemli olduğunu kaydetti. AK Parti'yi Türkiye'nin amiral gemisi olarak nitelendiren Kolukırık, AK Parti'nin Isparta'dan 4 milletvekili çıkaracağını da inandığını aktardı.

KOLUKIRIK’IN ÖZGEÇMİŞİ

     1970 Ankara doğumlu. İnönü Üniversitesi'nden sosyoloji lisans, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden sosyoloji yüksek lisans ve Ege Üniversitesi'nden sosyoloji doktora dereceleri aldı. Doktora sonrası çalışmalarını Amerika Birleşik Devletlerinde tamamladı. 2002 yılında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından yurtiçi-yurdışı doktora bursiyerliğine layık görüldü. 2004 yılında Türkiye'de Çingeneler/Romanlar üzerine ilk doktora tezini tamamladı. Journal of Muslim Minority Affairs, Middle Eastern Studies ve Journal of World of Turks gibi uluslararası dergilerde; Abdallar, Teberler, Aleviler, Tahtacılar, Kürtler, Balkan Türkleri, Ahıska Türkleri ve Sığınmacılarla ilgili akademik çalışmalar yayımladı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İspanya, Macaristan, Bulgaristan, Kırgızistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan'da bilimsel toplantı ve kongrelere katıldı ve araştırmalarda bulundu. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcılığı, Sosyolojik Düşünce Kulübü Akademik Danışmanlığı, Socrates-Erasmus Koordinatörlüğü görevlerini yürüttü. 2007-2009 yılları arasında Üniversite Fen ve Sosyal Bilimciler Derneği Başkanlığı yaptı. Halen Sosyoloji Derneği, Kültür Araştırmaları Derneği, Fen ve Sosyal Bilimciler Derneği, Gypsy Lore Society ve Eğitim-Bir-Sen gibi kuruluşlarla birlikte çalışmaktadır. "İstanbul Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Platformu"nun kurucu üyeleri arasında yer alan Kolukırık, Anadolu’yla ilintili coğrafya üzerinde insan merkezli, hukuk ve adaleti temel alan, yerel ve küresel değerleri önemseyen, farklılıkları zenginlik olarak algılayan ve küresel barışı hedefleyen çalışmalarda bulunmaya gayret etmektedir. Doç. Dr. Suat Kolukırık evli ve iki çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.