JET MÜDÜR

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na ait müfettiş incelemesinde Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal’ın, 22 Ağustos 2008 tarihinde 32 NC 559 plakalı araçla aynı gün içinde Valilik, Milli Eğitim ve Orman Bölge Müdürlüğü arasında 900 kilometre yol yaptığı ortaya çıktı. 

İL DIŞINA DA ÇIKMIŞ
Sağlık Müdürü Süleyman Önal’ın 2008-2009 yılları arasında sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere kiralanan binek aracı amacı dışında makam aracı olarak özel ve şahsi işlerinde kullandığı, sık sık Valilik onayı olmadan il dışına çıktığı müfettiş raporlarına yansıdı.

Sağlık Müdürlüğü’ne rutin denetim için gelen müfettişler 16 Ağustos 2009’da İdari ve Mali İşler Şube Müdür Vekili Ahmet Aydemir’den taşıt görev emirlerine ilişkin listeleri istediler. Listelerde araçların kilometre ve gidilen yerlerle ilgili bazı eksiklerini gören müfettişler şüphelenip bu kez il içinde 300 kilometre üzeri il dışına görevlendirilen kiralık araçların da detaylı dökümünü istediler. Bu sırada, Sağlık Müdürü Önal’ın boş taşıt formu istenerek düzeltme yapıldığı bilgisine ulaşıldı ve ilgili listelere el konuldu.

Müfettişler Aydemir tarafından verilen liste ile Sağlık Müdürü tarafından 17-22 Eylül tarihleri arasında düzeltme yapıldığı belirtilen listeleri karşılaştırmaya aldılar. Binek aracın  amacı dışında Önal’ın makam aracı olarak ili içi ve dışı seyahatlerde kullanıldığı gören müfettişler bazı taşıt görev formlarında da düzeltme ve karalama yapıldığı , formların üst nüshalarının değiştirildiğini tespit ettiler.

900 KM’LİK REKOR
Her iki listede yapılan karışlaştırmada müfettişler listelere eksikliklerle ilgili açıklamaları not düştüler.  İncelenen taşıt formları arasında en dikkat çekici olanı, 32 NC 559 plakalı araçla aynı gün içinde Sağlık Müdürü’nün Valilik, Milli Eğitim, Orman ve Sağlık Müdürlüğü arasında 900 kilometre  yol yapması oldu. Müfettişlere verilen kayıt formunda aracın çıkış kilometresinin söz konusu tarihte 18018, dönüş kilometresinin ise 18918 olduğu görülüyor.

Taşıt formlarında bazı ibarelerin de sonradan eklendiği ve karamalar yapıldığı da anlaşıldı. İşte müfettişlerin incelemesi sonrası hazırladığı rapora not düştüğü o tespitlerden bazıları.

İBARELER ÜZERİNDE OYNANMIŞ
29 Ağustos 2008 tarihli 52 nolu taşıt formunda 403 kilometre gidilen yerin boş gözüktüğü halde forma Y. Bademli, Şarkikaraağaç, Isparta ‘ ibareleri sonradan yazıldı. 9 Eylül 2008 tarihli 54 nolu taşıt formu alt nüshalarına Antalya ibaresi karalanarak Kasımlar ibaresi eklenmiş. 6 Ekim 2008 68 nolu taşıt formunda Aydemir tarafından verilen listede Seydişehir-Isparta şehiriçi ibareleri yer alırken Seydişehir ibaresi Yedişehitler olarak düzeltilmiş.

Alt nüshadaki Seydişehir ibaresi silinmiş, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli ibaresi sonradan eklenmiş.  8-10 ve 20 Kasım 2008 tarihli ilçe seyahatlerinde taşıt görev emrinin aslı nüshası ile alt nüshanın yazı karakterleri farklı. Taşıt görev emrinde asıl nüshada aracı sevkeden birim amirinin kaşesi var ancak imzası yok. Alt nüshada ise kaşe ve imza birlikte yer almış.

‘ANTALYA’YA  TATİLE  GİTMİŞ’ İDDİASI

 Önal’ın seyahatlerini incelemeye alan müfettişler 22 Mart 2009 tarihinde  Sağlık Müdürlüğü’ne ait aracı bizzat kullanarak Antalya’a ÜDS sınavına girdiğini ve 733 kilometre yol yaptığını rapora yansıttılar.  Önal’ın Haziran 2009 yılında Antalya-Kumluca ve İstanbul görevleriyle ilgili taşıt formlarını da inceleyen müfettişler,  15 Haziran 2009 tarihli taşıt formunda Valilik, şehiriçi, Antalya (Kumluca) Isparta ibaresinin üzerinin silinerek gidilecek yere Şarkikaraağaç’ın yazıldığını not ettiler. Önal’ın 17-17 ve 24 Haziran tarihler arasında valilik onayı olmadan bu araçla Antalya’ya gidip geldiği, 19 Haziranda da aracın Antalya’da olduğu tespit edildi. Önal’ın 15-26 Haziran tarihleri arasında Kumluca’da tatil köyünde kaldığı iddiası da müfettiş raporuna yansıdı.

MARDİN’E GİDERKEN GEÇİRDİĞİ KAZADA O RAPORDA

Sağlık Müdürü Önal’la ilgili bir başka inceleme konusu da Bakanlık talimatı olmadan yol güzergahında değişiklik yapması oldu. Buna göre 2-3 Temmuz 2009 tarihleri arasında Ankara’ya görevlendirilen Önal valilikten harcırahlı onay aldı.

Ancak yol güzergahında değişiklik yaparak Mardin’e giderken  Osmaniye’de kaza geçirdi. Buradan il onayı ile sağlanan resmi taşıtla dönemin tutuklu olan Eğirdir Kemik ve Eklem Hastalıkları Hastanesi Başhekimi İbrahim Etli’yi ziyaret için Mardin Kızıltepe’ye gidip geldi ve 2 Temmuz’da Ankara’daki toplantıya katıldı.

Dönüşte durumun duyulması üzerine Müdürlükte düzenlenen ilk onayı ve harcırah evraklarını geri aldı. Daha sonra da Bakanlık emirlerinde ve onayda olmayan, Osmaniye ve Mardin illerinde  Sağlık Müdürlüğü ve hastane birleştirilmesi hakkında görüşmelerde bulunmak üzere, yolluksuz ve harcırahsız görevlendirilmesi ibarelerinin ilave edildiği ikinci bir il onayı çıkarttı.

Müfettişler, tüm bu bilgiler ışığında Önal’ın taşıtı özel amacı için kullandığını ve devlet memurunun itibar ve güvenini sarsacak nitelikte davranışlarda bulunarak görevini suistimal ettiğini kanaatine vardı. Tüm bu detaylar raporlara girdi.

Ön inceleme raporunda iki durumda da aracı amacı dışında kullandığı gerekçesiyle Önal hakkında soruşturma izni verilmesi istendi. 

İDDİALARI YALANLADI

Sağlık Müdürü Önal, müfettişlere verdiği ifadede söz konusu suçlamaları kabul etmeyerek evraklar üzerinde her hangi bir ekleme yapılmadığını söyledi. Gidilen yerlerin doğru olduğunu ancak şoförler tarafından unutulduğu için daha sonradan eksikliklerin kendisi tarafından tamamlandığı yönünde ifade veren Önal, ibarelerin sonradan yazılmadığına dikkat çekti.

Önal, UDS sınavına bu araçla gittiği iddiasıyla ilgili ise 20 Mart 2009 tarihinde Vali’nin bilgisi dahilinde Dumansız Hava Sahası ağaçlandırmasının gerçekleştirildiğini ardından 112 Acil Çağrı Merkezi için bilgi almak üzere Antalya’ya gidildiğini söyledi. Hafta sonu aracın kendisinde olmadığını dil sınavına da bu araçla gitmediği ifadesini verdi.

Sağlık Müdürü Önal, Haziran 2009’daki Antalya Kumluca ve İstanbul hattındaki taşıt formlarındaki tespitlere ilişkin de ifadesinde 16 Haziran 2009 tarihinde yıllık izinli olduğundan belirtilen tarihte görevli olmadığını Kumluca’ya ise 17 Haziran’da gittiğini şoförün o tarihi sehven yazdığını belirtmiş. Önal rapordaki diğer iddiaların da tümüyle ilgili savunma yaptı.

Demokrat