Isparta da “İncirli Dede” adıyla iki türbe var..

Birisi Çünür de.. Bu türbenin içine, sandukaya doğru kafanızı bir uzatın ne göreceksiniz!. Bezden bebek beşikleri, minyatür süpürgeler, banyo havlusu parçaları falan...          

Ne anlamamız gerekir bu manzara dan? Çocuğu olmayanlar, ya da eşiyle uyumsuz vakit geçirenler, evde kaynanasıyla geçimsiz olanlar türbeye gelip “imdat” dûası yapıyor.

Yani, Yüce Yaratıcı’mız Cenabı Allah’tan dûa ederek, istemek yerine; türbenin içinde birisi “yatıryor mu yatmıyor mu” diye anlamadan oralarda boşuna vakit geçiren vatandaşlarımızın “halini acımak” gerektiğini anlamaktayız. 

Diğer bir “İncirli Dede” adını taşıyan 2. türbe ise Sermet-Kara ağaç mahalleleri ortasındaydı.. Hatta bir kaç ay önce bu türbe yolun ortasındaydı, trafiği de aksatıyordu. Her iki mahalleden kahraman bir- iki mahalleli ceplerinden para harcıyarak, trafiği aksatan” İncirli Dede” türbesini az ileriye alarak trafiği ferahlat mışlar. Ellerine sağlık!.. Bu işi cesaretle yaparlarken, türbenin kaldırılması için Belediye’ye, Müftülüğe, Müze müdürlüğüne, Anıtlar kuruluna baş vurarak kanuni engeli kaldırmışlar. Bu türbenin kaydının olmadığı da anlaşılmış.. 

Isparta Belediye’si araç gereç yardımında bulunmaktan nedense çekinmiş. Bu da ayrı bir tuhaflık.. Dini bir törenle, mezar içindeki  “Dede”nin naaş’ ının veya kemiklerinin diğer tarafa nakli için dini tören için de hazırlıklar da yapılmış.

Ama mezar açıldığında “İncirli dede” diye birisinin ne naaş’ı ne de kemiklerine raslanmaz. Anlayacağınız mezar boş.. Araştırmaya devam ettim. Zaman lar öncesi gençlerin bu bölgede bulunan ağaç altında içki içerek rahatsızlıklarından dolayı bir vatandaş bu yere türbe süsü vermiş. O gündür bu gündür boş türbeye “İncirli Dede” denmiş.

Vatandaşımız küçükbaş hayvanları keserek adak adamış. Dûa etmişler. Çocuklarının geçmeyen öksürüklerinin dinmesini boş mezardan istemişler.                                                   
Isparta ve çevresinde 205 türbenin olduğudur. Isparta merkezinde ise: 67 türbe mevcut. Ve araştırmalarımda söz konusu türbelerin içinde gerçekten büyüklerin yatıp yatmadık ları şüphesi bende hasıl oldu.. Resmi Osmanlı’ dan gelen kayıtlarda tüm Isparta, çevresinde sadece 29 türbe mezarın içinde yatan ölülerin veya Veli’ lerin olduğu, diğer 176 türbenin sandukasının içinde yatanın olmadığını anlamaktayız.

Yine Bayram AYGÜN olarak çalışmalarımda; Türkiye genelini araştırdım. İstanbul, Bursa, Edirne hariç, en çok türbesi olan ilimiz Isparta’dır..Türbe çokluğu bakımından Türkiye dördüncü süyüz. Ama boş türbe sayısı yönüyle de birinci sıradayız.

Diğer yandan, gerçekten türbe sayılabilecek bir çokgerçek mezarlarımız da istatistiğe veya Diyanet kayıtlarına girmemiş. Bu durumda sayısal olarak ilçelerimizde yüzlerce mezar yeri var. Mesela Miryo Kefalon (1176) 61 parçalı savaşın 17’si Isparta ili sınırları içindedir. Gelendost ilçe çevresi Batlın bölgesi, şehitlik bölgesinde, Gelendost Bağıllı Yenice ve Avşar ovalarındai koruluklarında onlarca şehit mezarın istatistiği, kimliği tutulmamış. Ama içinde yatan gerçek ölülü mezar var.

Halkımız neden bu türbelerden medet umar; aklım almıyor.  Ama mutlaka müftülüklere çok büyük iş düşmekte olduğunu, vatandaşlarımızı uyarmada ihmal edildiğidir.

Bayram AYGÜN: Köşe yazarı, Emekli öğretmen.2017-Isparta