Isparta'da yaklaşık dört yıl önce sıcak su çıkarmak amacıyla açılan ancak hidrojen sülfür gazı çıkan kuyu, 30 ton çimento enjekte edilerek kapatıldı.
Isparta Valisi Memduh Oğuz, kuyu bölgesinde düzenlediği basın toplantısında, kapatma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan gelen ekiplerin, önce kuyunun analizini yaptıklarını ve buna göre kapatma çalışmalarını başlattıklarını anlatan Vali Oğuz, mevcut kuyudan bir boru indirildiğini ve kuyuya 30 ton çimento enjekte edildiğini kaydetti. Kuyu bölgesinde sadece bir boru olacağını ve vanasının kapalı tutulacağını belirten Vali Memduh Oğuz, ''Şu anda kuyunun üzerinde duruyoruz ve hiçbir koku duymuyoruz. Sevindirici gelişme'' dedi.
Göreve geldiği günden itibaren konuyla yakından ilgilendiğini ve sorunu sahiplendiğini belirten Oğuz, Türkiye'deki imkanlar ölçüsünde kuyunun kapatıldığını kaydetti. Daha önce ''10-15 milyon dolar lazım, Amerika'dan şirketler gelmesi lazım, Türkiye'de bu işi yapacak teknoloji yok'' gibi söylemlerin ortaya atıldığını dile getiren Isparta Valisi, ''Bastığımız çimentonun dışında para harcamadık. Yurt dışından eleman, ekip getirmedik'' diye konuştu.
Eski Vali ve CHP Isparta Milletvekili adayı Ali Haydar Öner'in, bir televizyon programında ''yapılan çalışmaların göz boyama olduğu, kuyunun kapatılamayacağı, yurt dışından bir ekibin gelmesi gerektiği'' yönünde açıklamalarda bulunduğunun hatırlatılması üzerine Vali Oğuz, devlet memuru olduğunu, siyasetçinin muhatabının siyasetçi olduğunu söyledi. Hiçbir siyasetçinin muhatabı ve ona cevap verecek kişinin kendisi olmadığını ifade eden Vali Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ne söylüyorsa, bütün söylediklerine saygım vardır. Eğer siyasi bir maksatla söyleniyorsa da siyasi maksatla söylenen sözün siyasi muhatapları olur. Bizim siyasetle ilgili bir tek vazifemiz var, sağlıklı seçim şartlarında, emniyet sağlanmış, asayiş sağlanmış, güvenlik sağlanmış, herkese eşit hizmeti vermek. Bizi eleştirene de aynı hizmeti vermek. Bize çok ağır eleştiriler getirene de saygı göstermek. Kamu hizmetlerini adil olarak götürmek. Onların eleştirileriyle asla bir duygusallığa, bir şahsi davranışa kapılmamak. Kamu görevlisi arkadaşlarım tüm adaylara, parlamentoda temsil edilenler ya da edilmeyenler siyasi çalışmalara saygı göstermek zorundayız. Bizim işimiz o.''
Görevinin icraat olduğunu dile getiren Oğuz, kendilerini şu anda Yakaören'deki kokunun ilgilendirdiğini belirtti.
Isparta Valisi Oğuz, şunları söyledi:
''Diyoruz ki bizim geldiğimiz yerde kötü koku olmaz. Bizim geldiğimiz yerde kötü kokuları bitiririz. Bizim işimiz bu. Bunu da laf olarak söylemiyoruz. Allah için burada iki senedir kötü koku var mıydı? Peki bu adamlar da var mıydı? Peki ben sizden bu kötü kokunun giderilmesi için para istedim mi? Bastığımız çimentonun dışında para harcamadık. Yurt dışından eleman, ekip getirmedik. Bizim işimiz Ispartamızı ve Türkiye'yi kötü kokulardan temizlemek. Biz eleştirilere dönüp bakmayız, Bizi takdir edecek makam devletimizdir.''

-KUYU TAKİP EDİLECEK-

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Daire Başkanı Serdal Ararsız da yaklaşık 32 aydır bu konudan haberdar olduklarını ancak hiçbir yetkilinin sorunu üstlenmediği için çözüm getiremediklerini kaydetti. Vali Oğuz'un göreve geldiğinde sorumluluğu bizzat kendisinin üstlendiğini ve elini değil, kafasını taşın altına koyduğunu söyleyen Ararsız, şöyle konuştu:
''Biz de buraya gelerek, incelemelerimizi yaptık. Neticede 30 ton civarında çimento attık. Keşke kuyu sorunu ilk yaşandığı zamanda idarecilerimiz sorumluluğu almış olsalardı, sorun bu kadar büyümeyecekti. Kuyu başındaki kaçaklar, kuyu başına koyulan aletlerin zamanla işlevlerini kaybetmeleri biraz işi riskli konuma soktu ama 30 ton civarında çimento basıldı. Tabii burada kuyu içine inen teçhizatın özelliği de çok önemli. Kuyuyu belli bir yere kadar çimentoladık. Aşağıya bir boru indirdik. Bu borunun etrafından zamanla gaz gelir mi gelmez mi bunun takip edilmesi gerekiyor.''
Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması yönünde beklentileri olduğunu ifade eden Ararsız, Haziran ayında yeniden ekiplerle gelerek, son kontrolleri yapacaklarını belirtti. Tüm işlemler bittiğinde bölgenin görüntüsünün de değişeceğini, sadece bir borunun kalacağını ifade eden Ararsız, tüm çalışmaları kendi imkanları ölçüsünde gerçekleştirdiklerini söyledi.

-BAKAN ÇİÇEK BİLGİLENDİRİLDİ-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Isparta Valisi Memduh Oğuz'u telefonla arayarak, kuyu çalışmaları hakkında bilgi aldı. Telefonun hoparlörü açılarak sesi dışarı verilen Çiçek, kuyu sorununu yakından takip ettiklerini ve sorunun bir an önce çözülmesi için Ankara'da çaba sarf ettiklerini söyledi. Bakan Çiçek, ''Maalesef o zamanki Sayın Vali bu işin neredeyse Türkiye imkanlarıyla imkansız olduğunu söylemeye çalıştı, 'yurt dışından bir kısım firmalar gelsin gitsin' denildi. Demek ki iş bilmezlik varmış, şimdi siz geldiniz Türkiye'nin kendi imkanlarıyla, kendi kabiliyetiyle de bu işler kısa sürede çözülebiliyormuş'' dedi.
Kuyunun kapatılmasından dolayı memnun olduğunu dile getiren Bakan Çiçek, Ispartalılara ve Yakaörenlilere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Oldukça sıkıntılı bir konunun aşıldığını kaydeden Çiçek, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti. Bakan Çiçek, ''İş bilmezlerle yola gittiğimiz zaman sıkıntıya giriyoruz. Bu konuyu da Ispartalı hemşehrilerimiz, vatandaşlarımız değerlendirecektir'' diye konuştu.
Isparta Valisi Memduh Oğuz da Bakan Çiçek'e, desteklerinden dolayı teşekkür ederek, ''Yakaören'de Türkiye'nin en iyi kirazı yetişiyor. Sizi burada görmek istiyoruz'' dedi.