Yüksek Mimar Cengiz Bektaş “Gelenek, Siz Ona Bir Şey Ekleyebiliyorsanız Gelenektir”
Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, Mimarlık Fakültesince düzenlenen “Geleneğe Eklenmek” isimli konferans ile üniversitemizin konuğu oldu.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansta kısa bir selamlama konuşması yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Türk, güzel bir etkinlik düzenlendiğini ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Geleneğe bağlanmadan geleceğin inşa edilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Türk, Cengiz Bektaş’ın  “Çoğu kimse geleneği geçmişte düşünür. Benim dilimde gelenek sözcüğü bu güne gelmek fiilinden gelir. Gelenek sözlük anlamıyla çağımıza dek gelebilmiş olan demektir. Demek ki ancak çağdaşlıkla, çağdaş olmakla geleneğe eklenebiliriz. Ancak bu yolla geleceğe uzanabiliriz.” sözünü iletti. Prof. Dr. Türk, kendilerini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.


Gençlerin yaşam izlencelerini değerlendiren Cengiz Bektaş yeni neslin Türkiye’de kalmayı planlamadıklarını geleceklerini yurt dışında inşa etmeyi düşündüklerini belirterek “Bu vatanı kime bırakacaksınız. Atalarımız burayı seçmişler, dünyanın gözü burada. Üç büyük imparatorluk burada kurulmuş. Ben 15 yaşından beri Anadolu’yu dolaşıyorum. Tanıyıp, bilerek her şeyiyle sevdim. Halk deyimlerinden halk yapımlarına kadar. Mesela Batının sanat tarihi alt yapımızda olmalı. Kendimizle ilgili alanları boş bırakmışız. Boş bıraktığımız alanları da başkaları doldurmuş.” dedi.
Mimar Sinan’ın eserlerini değerlendiren Bektaş, şunları kaydetti: “Gelenek gelmekten gelir. Bugüne gelmişse gelenektir. Gelenek, çağdaş olmalı. Gelenek, siz ona bir şey ekleyebiliyorsanız gelenektir. Kendimiz olmayı öğrenmeliyiz. Genç nesil pek çok şeyi bilmeden yetişiyor. Benim görüşüm, karşınızdaki sizi anlamıyorsa anlatan insan anlatamıyor demektir. Öğrenciden önce onu anlatan insanlar bunun hem bilincinde hem de sorumluluğunda olmalıdır.”