Gübre ve mazot desteklemesi başta olmak üzere 2019 yılı tarımsal desteklemeler çiftçilere ödenmeye başladı. Bu kapsamda Isparta merkez ve ilçeleri yaklaşık 20 milyon liralık mazot ve gübre desteği aldı.
Çiftçilerin tama manasıyla desteklerden faydalanamadığına dikkat çeken Isparta Ziraat Odası başkanı Müslehattin Can Selçuk, arazileri % 60’na yakınının hala ölmüş aile büyüklerinin üzerinde kayıtlı olduğunu söyledi.
Çiftçi kayıt sistemine göre desteklerden faydalanabilmek için arazi sahiplerinin muhakkak sağ olması gerektiğini ifade eden Başkan Selçuk; “Arazi tapuları vefat eden aile büyüklerinin üstünde gözüküyor. Dede, nene, anne ve baba vefat edeli 15-20 yıl olmuş, ancak hala mirasçılar sözle pay ettikleri tarlaların tapularını üzerlerine almamışlar. Arazi sahibi sağ gözükmüyorsa hiçbir destek alamaz. Kısacası devletin muhatabı bir ölü olamaz. O nedenle çiftçilerimiz desteklemelerden yeterince faydalanamıyor. Tarlalar ekilip biçiliyor ama destek alamıyor. Bunu çözmenin en kısa yolu herkes sağken tarlasını üzerine tapuyla geçirecek. Atalarımız ölüm hak, miras helal demişler. Herkes üzerine düşen mirası tapu dairesine gidip kendi üstüne kaydettirecek” dedi.
Çiftçi kayıt sistemine göre sağlanan desteklerin büyük, küçük tarla demeden herkese eşit şekilde verildiğini ifade eden Başkan Selçuk; “Bazı çiftçilerimiz benim tarlam küçük, metre karesi az diyerek desteklemeye müracaat etmiyorlar. Halbuki devletimiz küçük büyük demeden her araziye, her parsele eşit şekilde tarımsal destek sağlamaktadır” diye konuştu. / İbrahim DEMİRAYAK